Yunet
 

Kultura

KONCERT – Jevrejski zvuci i klezmer iskustvo iz srca Jerusalima

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 14. decembar 2022. • 12:14 •

KONCERT – Jevrejski zvuci i klezmer iskustvo iz srca Jerusalima

BAROKNA SALA, ponedeljak, 19. decembar u 19h

Organizatori: Jevrejska opština Zrenjanin, Kulturni centar i Ambasada Izraela u Beogradu

https://www.facebook.com/jozrenjanin/?mibextid=ZbWKwL

Jevrejska opština Zrenjanin i Kulturni centar imaju zadovoljstvo da vas pozovu na koncert Klezmer benda iz Jerusalima zahvaljujući pomoći Ambasade Izraela u Beogradu. Tradicionalno, u vreme praznika Hanuka, a uoči Božićnih i Novogodišnjih praznika  Jevrejska opština Zrenjanin svojim sugrađanima besplatno poklanja koncert.

Ove godine u ponedeljak, 19. decembra u Baroknoj sali Gradske kuće sa početkom u 19 časova Zrenjaninci će biti u prilici da uživaju u vrhunskoj jevrejskoj muzici iz Jerusalima.
Koncert će biti održan na drugo veče najveselijeg jevrejskog praznika Hanuka, praznika svetlosti.

Klarinet – Uri Averbuh

Uri je klezmer muzičar, klarinetista sa dugogodišnjim iskustvom u sviranju jevrejske i klezmer
muzike širom sveta.

Hilel Aharon Atija – Vokal i harmonika

Hilel je muzičar, glumac, reditelj i pesnik. Završio je sa odlikom Kraljevsku glumačku školu „Nisan Nativ“, producira predstave i filmove i nastupa na brojnim pozornicama širom sveta. Živi u Jerusalimu i aktivan je u promociji kulture u gradu – u muzici, pozorištu, bioskopu i društvenom preduzetništvu.

Daniel Moore – kontrabasista iz Izraela.

Goran Milošević – udaraljke

ŠTA JE KLEZMER (KLECMER) MUZIKA?
To je muzička tradicija ašškenaskih Jevreja iz istočne Evrope.  Žanr se prvobitno sastojao od plesnih melodija i instrumentalnih komada za venčanja i druge proslave. U Sjedinjenim Državama žanr je znatno evoluirao nakon što su jevrejski imigranti iz istočne Evrope koji su govorili jidiš, a koji su prispeli između 1880. i 1924. godine, došli u kontakt sa američkim džezom.

ŠTA JE HANUKA?
Jevrejski festival ponovnog posvećenja, koji se naziva i Festival svetlosti, je osmodnevna proslava koja svake godine pada na datum 25. kisleva u hebrejskom kalendaru, koji po gregorijanskom kalendaru uglavnom pada u decembar. (2022. Hanuka je od 18. do 26. decembra.) Hanukaslavi ponovno posvećenje drugog jevrejskog hrama u Jerusalimu. Često nazivan Festivalom svetlosti, praznik se slavi paljenjem menore, tradicionalnim jelima, igrama i poklonima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena