Yunet
 

Kultura

Zrenjanin prvi put bio domaćin Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 6. novembar 2022. • 19:11 •

Zrenjanin prvi put bio domaćin Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine

Grad Zrenjanin i Kulturni centar grada ugostili su juče učesnike 9. Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine, koji je po prvi put održan u našem gradu. Festival je okupio 250 učesnika iz svih sredina u Vojvodini u kojima rumunska nacionalna manjina neguje svoju kulturu i običaje, a pridružili su im se i gosti iz Rumunije, iz nekoliko naselja u županiji Timiš. Učestvovali su vokalno-instrumentalni solisti, folklorni ansambli, pevačke grupe i horovi, a naše sugrađane na festivalu su predstavljala deca iz Osnovne škole “Dr Aleksandar Sabovljev” Ečka, kao i Kulturno-umetničkog društva “Lala”, takođe iz Ečke. Soliste je pratio Narodni orkestar Rumuna iz Vojvodine.

Otvaranju festivala prisustvovali su i diplomatski predstavnici Rumunije u Srbiji – generalni konzul u Vršcu George Dinu i savetnik u ambasadi u Beogradu George-Adrian Abrudan. Ističući značaj ovog festivala za rumunsku nacionalnu zajednicu, predsednik festivala Roman Bugar rekao je da festivale folklora Rumuna iz Vojvodine i folklora dece, Rumuni, iz godine u godinu, posvećuju muzičkoj kreaciji i rumunskom folkloru, bez kojih bi identitet tog naroda izgubio najznačajniju nacionalnu specifičnost.

– Istovremeno, naš festival je naše blago, koje poklanjamo multikulturalnom prostoru u kojem živimo zajedno sa drugim nacionalnim manjinama. Ovaj dečji festival, koji je stigao do devetog izdanja, smatramo velikim uspehom i želim da pohvalim učesnike i nastavni kadar koji je modelovao talenat i njihovu posvećenost, a posebno bih pohvalio roditelje, koji su decu ohrabrili, kako bi se danas našli na ovoj sceni. Ta deca su budući muzičari i kulturni sledbenici, koji će u nekim narednim godinama biti glavni akteri i nosioci kompletne rumunske kulture u Vojvodini i zbog toga je festival za nas veoma bitan – kazao je Bugar.

U ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, učesnike i goste festivala pozdravio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, naglašavajući njegovu ulogu u negovanju tradicije rumunskog naroda, ali i multietničnosti naše sredine.

– Grad Zrenjanin jeste grad sporta, ali i grad kulture, poznat i po institucijama kulture, ali i po brojnim udruženjima i kulturno-umetničkim društvima. Ono što je karakteristika Zrenjanina, to je njegova multietničnost, multikulturalnost, koju i danas ovde predstavljamo i ističemo. S pravom smatramo da treba da postanemo prestonica kulture Republike Srbije, za koju smo se kandidovali, jer imamo mnogo toga da ponudimo i prikažemo, a vi ste sastavni deo te vrednosti Zrenjanina. Želim vam da na najbolji način prikažete ono što ste pripremali za festival, ali i da prikažete ono što je vaš identitet – poručio je Santovac učesnicima manifestacije.

Deveti Festival rumunskog folklora dece Vojvodine proglasio je otvorenim generalni konzul Rumunije u Vršcu George Dinu, koji je takođe naglasio značaj manifestacije za pripadnike rumunskog naroda u Vojvodini.

– Ovaj festival ima veći značaj nego što trenutno zamišljamo, ovaj festival priprema buduće umetnike koji će „hraniti“ festival odraslih. Zato je veoma važno da otkrivamo talente naše dece, da ih od malih nogu usmeravamo kako bismo i dalje imali kontinuitet kao odrasli. S druge strane, festival daje poseban doprinos multikulturalnosti Autonomne pokrajine Vojvodine. Svi moraju biti svesni, od nadležnih do svakog građanina, da je za Vojvodinu multikulturalnost specifičnost i suštinska karakteristika, jedinstvena u Evropi, a možda i u svetu. Zato koristim ovu priliku da apelujem na vlasti, bilo pokrajinske ili lokalne, da podrže ovakve događaje koji dopunjuju i obogaćuju multikulturalni i multietnički pejsaž Vojvodine. Rumunska manjina, iako brojčano malobrojna, ima nepresušan izvor talenata. Uzbuđen sam i počastvovan što mogu da proglasim 9. Festival rumunskog dečijeg folklora Vojvodine – Srbije otvorenim – kazao je generalni konzul Dinu.

Festival u Zrenjaninu održan je pod pokroviteljstvom, u organizaciji i uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Departmana Rumunije za Rumune van granica, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, Novinsko-izdavačke ustanove “Libertatea”, Radio televizije Vojvodine i Grada Zrenjanina.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad