Yunet
 

Kultura

Promocija knjige „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 14. oktobar 2022. • 10:00 •

Promocija knjige „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“

Knjiga pod naslovom „Кulturno pamćenje tršćanskih Srba“ autorke dr Mile Mihajlović biće predstavljena zrenjaninskoj publici u sredu, 19. oktobra, u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Knjiga je jedinstvena naučna studija koja kroz teorijski i empirijski pregled naslova definiše dva pojma: kulturno pamćenje u dijaspori i nacionalnu kulturu u dijaspori, formira jasnu, opštu sliku o kulturološkim specifičnostima Srba u Trstu, kao i platformu za formulisanje preciznih misija, ciljeva i zadataka državnih organa i institucija u smislu očuvanja kulturnog nasleđa nacionalne manjine u inostranstvu. Krajnji društveni cilj knjige je da na osnovu rezultata analize trovekovne tradicije Srba u Trstu, ponudi predlog novog, jedinstvenog i sofisticiranog konceptualnog modela upravljanja nacionalnim nasleđem van granica zemlje matice.

Relevantnom arhivskom građom i najstrožim metodama naučnog istraživanja, ovo delo pomera granice srpskog kulturnog kruga više stotina kilometara na zapad, potvrđujući da je Trst najzapadnije srpsko kulturno središte, a ne mаnastiri Krka i Krupa. Kao najbolje prozno delo, knjiga je dobitnik Povelje „Rastko Petrović“ za 2017. godinu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena