Yunet
 

Kultura

Predavanje o češko-zrenjaninskim kulturno-istorijskim vezama

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 9. oktobar 2022. • 17:00 •

Predavanje o češko-zrenjaninskim kulturno-istorijskim vezama

Prateći program izložbe “Češko presovano staklo u ogledalu”

Predavanje o češko-zrenjaninskim kulturno-istorijskim vezama

Sreda, 12. oktobar u 19h, Salon Narodnog muzeja Zrenjanin

U okviru izložbe “Češko presovano staklo u ogledalu” u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 12. oktobra 2022. godine, sa početkom u 19 časova biće održano predavanje o češko-zrenjaninskim kulturno-istorijskim vezama.

Predavanje obrađuje tri teme od strane tri predavača: kustosa Dejana Vorgića iz Narodnog muzeja Zrenjanin, konzervatora savetnika Bojana Kojičića iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, i istoričara dr Filipa Krčmara iz Istorijskog arhiva Zrenjanin.

Prva tema pod nazivom “Porodica Klee i crkveno zvono iz 1757. godine” biće prezentovana od strane kustosa Dejana Vorgića. Tema je zaokupljena pričom o porodici češkog porekla koja je ostavila snažan pečat u kulturi i istoriji grada, a centralni motiv je zvono koje je rodonačelnik porodice darovao zrenjaninskom Uspenskom hramu.

Druga tema se bavi angažovanjem čeških arhitekata i inženjera na podizanju kompleksa Šećerane i Pivare u gradu, gde posebno mesto pripada arhitekti Viktoru Benešu. Predavač druge teme je konzervator savetnik Bojan Kojičić.

Treća tema se bavi kulturno istorijskim vezama Češke i Zrenjanina, gde je centralno mesto rezervisano za sporazum o saradnji koji je potpisan između Zrenjanina i češkog grada Teplica 1966. godine. Prezenter i predavač je istoričar dr Filip Krčmar.

Predavanje “Češko-zrenjaninske kulturno-istorijske veze” je deo pratećeg programa izložbe posvećene češkom presovanom staklu i plod je bogate međuinstitucionalne saradnje.

Ulaz je slobodan!

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad