Yunet
 

Kultura

Evropski dani Jevrejske kulture 2022. godine

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 20. septembar 2022. • 10:03 •

Evropski dani Jevrejske kulture 2022. godine

Jevrejska opština Zrenjanin i Narodno pozorište „Toša Jovanović“ pozivaju vas u utorak, 20. septembar od 18,30h na EVROPSKE DANE JEVREJSKE KULTURE 2022. GODINE.
PROGRAM U POZORIŠTU
18,30h projekcija dokumentarnog filma „Danilo Kiš – moj život“,autor Filip David, Kamerna scena, trajanje 30 minuta
19h Izložba o Danilu Kišu, autorke Olge Krasić Marjanović u foajeu Pozorištamuzička podloga Nikola Salaćanin i sefardske pesme na gitari
Manifestacija Evropski dani jevrejske kulture 2022. čiji naziv je ove godine „Obnavljanje“, biće održana u utorak, 20. septembra 2022. godine u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“Festival će se, kao i obično, održati prve nedelje septembra 2022. godine. Ove godine počinje 4. septembra, sa aktivnostima tokom narednih meseci do kraja godine.
Već u oktobru očekuje nas i koncert HORA HAŠIRA u Katoličkoj crkvi u okviru iste manifestacijeOvogodišnja manifestacija Evropski dani jevrejske kulture ima glavnu temu -Obnova.
Obnova je utkana u gotovo sve aspekte jevrejskog života i prakse – u stvari, jevrejski život se neprestano gradi na prošlosti na nove načine – donoseći osećaj stalne promene sa uverljivim kontinuitetom.
Jevrejska Nova godina (koja obično pada u istom mesecu kada i Evropski dani jevrejske kulture) otvara se festivalima Roš Hašana i Jom Kipur.

Ovi praznici – kroz svoje tradicije i molitve – predstavljaju priliku da razmislimo o našim prošlim postupcima i priznamo ih, dok gledamo napred sa novim odlukama, optimizmom i odlučnošću. Tokom ovog perioda pomirujemo lične i društvene razlike u sebi i sa drugima, dok nastojimo da aktivno obnovimo naše težnje i akcije za narednu godinu i dalje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad