Yunet
 

Kultura

Festival stripa Stripolis po 13. put

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 19. septembar 2022. • 15:02 •

Festival stripa Stripolis po 13. put

Kulturni centra Zrenjanina je prošle nedelje po 13. put organizovao Festival stripa Stripolis u saradnji sa autorom projekta mr Branko Đukićem.

Na dan otvaranja festivala 15. septembra kao i proteklih godina u okviru Cosplay-a nastupila su deca iz Predškolske ustanove koja su se maskirala u svoje omiljene strip junake.

Po prvi put otvaranje smo organizovali na otvorenom, na platou Kulturnog centra, a pored štanadova na kojima su se predstavili izdavači stripova, prisutni su mogli da uživaju i u atraktivnom programu Haos animatora. Neonski disko robot izazavao je pravo oduševljenje kod najmlađih.

Na festivalu su realizovane dve radionice „Animacija u tvom telefonu“ studija „Dom animacije“ koju je vodila Zlata Popov i „Strip laboratorija“ na kojoj su učestvovali učenici Srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput“ kao gosti festivala, zajedno sa svojim vršnjacima iz Zrenjanina i stip crtačem Slobodanom Kovačevićem. Organizovane su dve izložbe i tri razgovora sa gostima festivala (Slobodan Ivkovim, Stevanom Subićem, Dušanom Mladenovićem i Sibinom Slavkovićem).

Festival su finasijski podržali Ministarstvo klulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za klulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine i Grad Zrenjanin. Nakon festivala očekuje nas i promocija najnovijeg izdanja, 14. broja časopisa „Stripolis“, (časopisa autorskog i internacionalnog stripa) koja će se održati u Beogradu i Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji, naveo je Vladimir Đurić pomoćnik direktora – rukovodilac programske službe zrenjaninskog Kulturnog centra.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena