Yunet
 

Kultura

67. saziv Umetničke kolonije Ečka – „Slika 2022.“

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 23. avgust 2022. • 20:22 •

67. saziv Umetničke kolonije Ečka – „Slika 2022.“

Učesnici ovogodišnje kolonije „Slika 2022.“ su: Sanja Anđelković, Sonja Bojanić, Lea Vidaković, Milan Kujundžić i Stefan Lukić.

Selektor i kustos projekta je Sunčica Lambić-Fenjčev.

Izložba radova nastalih u koloniji biće održana u Savremenoj galeriji Zrenjanin decembra 2022. godine.

Umetnička kolonija Ečka osnovana je 1956. godine. Od osnivanja kolonija je u svojim sazivima okupljala umetnike koji su se bavili različitim tradicionalnim likovnim disciplinama (slikarstvo, skulptura, grafika, crtež), da bi se vremenom održala samo dva saziva – umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom u sazivu „Slika“ i umetnika koji su se bavili akvarelom u „Susretima akvarelista“. Godine 2006. na pedesetogodišnjicu osnivanja kolonije došlo je do promene u konceptu tradicionalnih slikarskih okupljanja kada je u skladu sa već uveliko prisutnim pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti, umetnicima u Ečki omogućeno da se medijski ne ograničavaju na tradicionalno podeljene likovne discipline već da svoje ideje realizuju u različitim formama savremenog umetničkog izražavanja.

saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2022. je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zrenjanina.

BIOGRAFIJE
Sanja Anđelković (1991, Novi Sad) je audio-vizuelna i tekstualna istraživačica-umetnica. Posvećena oblasti dokumentarne/igrane/spekulativne prakse, gde preispituje sopstveni položaj unutar sistema rodnih, društveno-političkih uloga i/ili traumatskih momenata lične biografije/istorije i ispituje kako se ideja ’doma’ menja u istorijskom, geografskom, društvenom, ali i ekološkom kontekstu. U okviru umetničke rezidencije „BIOS i ATÖLYE“ koju je organizovao British Council 2019. godine, imala je priliku da se bavi ekologijom kancera. Njeni najnoviji (unakrsni/tematski) CGI filmovi (jedan razvijen 2020., drugi 2021.) tiču se tehnokratije, živih i neživih vrsta. Dva rada („Anatomy of a Fatberg“ i „Woodiana.today“) predstavljena su joj 2021. godine na festivalu Ars Eletronica (Linc, Austrija) u produkciji Centra za promociju nauke u Srbiji. Trenutno izlaže nekoliko radova sa projekta „Fabulation for Future“ pri Filmskom univerzitetu Babelzberg Konrad Volf u Potsdamu (Nemačka) na izložbi “ How to be a Posthuman ” i priprema rad za 59. Oktobarski salon.
Sonja Bojanić (1975, Novi Sad) je u statusu samostalne likovne umetnice od 2020. godine. Završila je osnovne studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Zvanje Master likovni umetnik stekla je 2015. na istoj Akademiji, u klasi profesora Gorana Despotovskog, na predmetu Digitalna slika. Stekla je sertifikat na Link ITAcademy Certified Design and Multimedia na ITAcademy-Department of Design and Multimedia-New Media Design – Beograd, sertifikat na ITAcademy za dizajn novih medija na Video and Sound Production odseku, kao i sertifikat na platformi za učenje coursera.org. Art: Concepts and Techniques, The Pennsylvania State University. Član je SULUV-a od 2016. godine. Boravila je u ateljeima CITE – Internationale des Arts, u Parizu, 2018. i 2019. kao umetnik rezident. Njeno interesovanje podrazumeva odnose mikro-makro; tačnost-likovnost; informacija-percepcija; slika-reč; slika-zvuk; pokret-reč; pokret-zvuk; oblikovanje formi koje nastaju iz tačke. U svom radu istražuje odnos nauke i umetnosti. Mikroorganizmi su transponovani u novi likovni medij, digitalni medij.
Lea Vidaković (1983.) je multimedijalna umetnica koja radi na području animiranih instalacija i proširenih medija, primenjujući tehniku tradicionalnog lutka filma. Njeno istraživanje u području animiranog filma zasniva se na temi fragmentiranih i drugih alternativnih tipova narativa za animirane instalacije i proširene medije. Završila je studije animacije na HVO u Norveškoj (2010), diplomirala na odseku za grafički smer i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (2011) i završila master studije audio-vizuelne umetnosti na Kraljevskoj akademiji umetnosti, KASK, u Belgiji (2012). Godine 2020. doktorirala je na smeru animacije na NTU/ADM u Singapuru. Izlagala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj, Singapuru, Srbiji, Švajcarskoj, Egiptu, Portugalu, Norveškoj, Crnoj Gori, Belgiji i Austriji, a filmovi su joj prikazani na više od dvesto festivala animiranog filma širom sveta.
Milan Kujundžić (1997, Foča, BIH) Osnovne studije slikarstva završio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2019. godine. Dobitnik je nagrade za slikarstvo, na istoj akademiji, iste godine nagrađen je posebnim priznanjem na Međunarodnom studentskom bijenalu u Osijeku 2021. godine. Master studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, modul Novi likovni mediji. Izlagalo je na više kolektivnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. Do sada je samostalno izlagao u Foči, Trebinju, Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu i Užicu. Učestvovao je na brojnim kolonijama, festivalima i radionicama u regionu i inostranstnu, a neke od važnijih su filmska radionica „ACTive“ u Skoplju/Ulcinju i filmska radionica „Fighting stigma through film“ u Londonu. Finalista je nagrade za mlade vizuelne umetnike “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2022. godinu. Milanov umetnički rad realizuje se kroz više medija, kao što su instalacija, objekat, video, crtež i zvuk. Bavi se ispitivanjem društvenih relacija, odnosa sistem-društvo i efektom koji taj odnos ima na pojedinca.
Stefan Lukić (1985, Užice) diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i završio master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a treću godinu osnovnih studija proveo je na razmeni na Akademiji lepih umetnosti u Parizu. Učestvovao je na master-klasu na Kraljevskoj akademiji u Amsterdamu 2019.
Imao je nekoliko samostalnih izložbi, među kojima su „Veličina (ni)je bitna!“ u alternativnom prostoru Kvaka 22, „Međuprostor“ u Umetničkom prostoru U10, „JUGOnostalgija“ u Narodnom pozorištu Užice, „Lice i naličje“ u Narodnom muzeju u Kragujevcu. Grupno je izlagao u Parizu, Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu… Njegova umetnost govori o tome da „kretati se znači živeti”.
Trenutno živi i radi u Beogradu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad