Yunet
 

Kultura

Prijem za Rajku Grubić i Oliveru Skoko, dobitnice priznanja Muzejskog društva Srbije – nagrade za lično angažovanje, ali i rad Narodnog muzeja Zrenjanin u celini

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 14. jul 2022. • 18:54 •

Prijem za Rajku Grubić i Oliveru Skoko, dobitnice priznanja Muzejskog društva Srbije – nagrade za lično angažovanje, ali i rad Narodnog muzeja Zrenjanin u celini

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura upriličio je danas prijem za Rajku Grubić i Oliveru Skoko, dobitnice ovogodišnjeg priznanja Muzejskog društva Srbije “Mihailo Valtrović”, kao i direktora Narodnog muzeja Zrenjanin Sinišu Onjina.
Rajka Grubić, muzejski savetnik-etnolog Narodnog muzeja, dobitnica je nagrade “Mihajlo Valtrović” za životno delo, dok je Oliveri Skoko, višoj kustoskinji, istoričarki umetnosti Narodnog muzeja, uručena nagrada za izuzetne rezultate u periodu od januara 2021. do februara 2022 – projekat godine, za izložbu “Merak mi je…Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin”.

Od tri najznačajnije nagrade koje je ove godine dodelilo Muzejsko društvo Srbije, dve su stigle u Narodni muzej Zrenjanin, što je svojevrsno priznanje i toj ustanovi kulture u celini i potvrda visoke pozicije koju muzej zauzima među sličnim ustanovama u našoj zemlji. Mr Rajka Grubić, koja kao etnolog radi u Narodnom muzeju od 1983. godine, upravo i ističe značaj timskog rada i dobrog radnog okruženja.


„Nagrada potvrđuje da je vredeo sav dosadašnji rad i da svaki trud dobija i neku svoju potvrdu i sigurno je da mi ona puno znači. Pre svega, to je nagrada od kolega, ljudi iz struke, koji su prepoznali to moje zalaganje, ali sam i ja imala privilegiju da radim u jednoj takvoj instituciji, zrenjaninski muzej se godinama, decenijama isticao po svom radu i značaju u širim okvirima. Pružao mi je različite mogućnosti i prilike koje sam uspela da iskoristim, na kraju su se sve te kockice i sklopile i zaista sam srećna zbog toga“ – ističe Grubić i dodaje da su za kvalitetan rad izuzetno bitni i atmosfera u kolektivu, podrška rukovodilaca, pozitivno okruženje, zdravi međuljudski odnosi, bez kojih nema ni rezultata.

Olivera Skoko priredila je izložbu “Merak mi je” – Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti NMZ” koju je, tokom dva i po meseca trajanja, videlo preko 3.000 posetilaca. Organizovan je i bogat prateći program, a zabeležen je velik broj organizovanih, grupnih poseta kako iz Zrenjanina, tako i iz drugih gradova naše zemlje i regiona. Ova viša kustoskinja, istoričarka umetnosti, autorka je i zapažene izložbe “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?”, koja ovih dana (1. jul – 14. avgust) gostuje u Herceg Novom, a od 18. avgusta i u Trebinju i predstaviće delo istaknutog slikara iz našeg kraja u širim okvirima.


„Mi smo, pre svega, čuvari tog bogatog kulturnog nasleđa, ali i njegovi prezenteri i promoteri, koji moramo znati da ga predstavimo lokalnoj zajednici, da ona bude svesna njegove vrednosti i ponosna na činjenicu da se to nasleđe adekvatno čuva i da se o njemu brine. Kada mi uradimo naš deo posla, onda nam znači i podrška koja stiže od strane grada ili neke druge institucije. Nagrade koje smo dobili u oblasti rada muzeja adekvatne su, recimo “Ninovoj nagradi” u književnosti ili “Sterijinoj nagradi” u pozorištu, dakle od značaja su na državnom nivou“ – navodi Olivera Skoko, uz napomenu da je zrenjaninski muzej zaista prepoznatljiv na nivou Srbije i da je jedan od najaktivnijih, kada je broj različitih programa u pitanju.

„Važno je da taj kvantitet prati i kvalitet, i da ostanemo na tom nivou koji nam donosi i nagrade“ – zaključuje Skoko.

Da podsetimo, Narodni muzej Zrenjanin bio je 2006. godine proglašen muzejom godine u Srbiji od strane Muzejskog društva Srbije, povodom otvaranja nove stalne postavke, izložbenog salona i velikog broja programskih aktivnosti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena