Yunet
 

Društvo

Ministar Selaković u poseti Zrenjaninu 

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 21. februar 2023. • 18:30 •

Ministar Selaković u poseti Zrenjaninu 

U zvaničnoj poseti Zrenjaninu danas boravi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

U nizu aktivnosti predviđenih tokom celodnevnog boravka ministra u našem gradu, realizovana je poseta preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom “Stil”, organizovana je dodela boračkih legitimacija učesnicima ratova, vojnim invalidima, civilnim invalidima rata i članovima njihovih porodica, kao i radni sastanak s čelnicima lokalne samouprave, predstavnicima ustanova socijalne zaštite, službe za zapošljavanje i Inspektorata za rad.

Domaćin ministru bio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima.

Preduzeće “Stil” d.o.o. za proizvodnju HTZ obuće trenutno zapošljava 90 radnika, od kojih je 70 osoba s invaliditetom. Decenijama prednjači u zapošljavanju osoba s invaliditetom, ne samo u lokalnim okvirima, i iz tog razloga, zajedno s ministrom Selakovićem, u poseti su bili i predstavnici Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije (UIPS), kao i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba s invaliditetom Biljana Barošević.   

Ministar Nikola Selaković istakao je, nakon obilaska preduzeća, da gotovo 80 odsto zaposlenih čine osobe s invaliditetom što čini “Stil” najvećim pojedinačnim poslodavcem osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji. 

“Osnovna funkcija ovih preduzeća nije sticanje profita, već zapošljavanje osoba sa invaliditetom i njihova profesionalna rehabilitacija, jer kako god da izračunate i obračunate, za državu je mnogo jeftinije da uloži u ovako preduzeće, da zaposli osobe koje imaju neki stepen invalidnosti, nego da taj novac daje za socijalnu pomoć ili za smeštaj u posebne ustanove, a na ovakav način dodatno doprinosi i ličnom osećaju korisnosti ljudi koji ovde rade”, kazao je Selaković i dodao da ovakva preduzeća imaju ozbiljnu ulogu u stvaranju višeg stepena socijalne pravde u jednom društvu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena