Yunet
 

Društvo

Grad Zrenjanin, zajedno sa UPŽ Srbije i preduzećem “Wood Planet”, potpisnik Memoranduma o razumevanju na temu ekonomskog osnaživanja žena

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 4. februar 2023. • 18:14 •

Grad Zrenjanin, zajedno sa UPŽ Srbije i preduzećem “Wood Planet”, potpisnik Memoranduma o razumevanju na temu ekonomskog osnaživanja žena

Načelnica Odeljenja za privredu Gradske uprave Jelena Travar Miljević, po ovlašćenju gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, potpisala je danas u Beogradu trilateralni Memorandum o razumevanju između Udruženja poslovnih žena Srbije, Grada Zrenjanina i preduzeća “Wood Planet” d.o.o. Zrenjanin. Potpis na memorandum stavila je i Sanja Popović Pantić, predsednica UPŽ Srbije, dok će Gorjana Ponjević Balani, vlasnica preduzeća “Wood Planet”, memorandum potpisati naknadno, jer zbog bolesti nije prisustvovala svečanosti, održanoj u Palati Srbija.

Kako je navedeno u dokumentu, lokalne samouprave, poslodavci i Udruženje poslovnih žena Srbije čine značajne aktere u procesu pobošljavanja položaja žena na tržištu rada, posebno u bolje plaćenim sektorima, u kojima još uvek dominiraju muškarci. Svrha ovog memoranduma je da definiše osnovne principe međusobne saradnje između strana potpisnica u vezi sa stvaranjem novih mogućnosti za zapošljavanje i dalji razvoj veština kod žena, učesnica na tržištu rada. 

Dokument je potpisan u okviru završne konferencije projekta Udruženja poslovnih žena Srbije “Obrazovanje, zapošljavanje, eliminisanje rodnih stereotipa, podizanje svesti i partnerstvo”, održane u prisustvu predstavnika Delegacije EU u Srbiji, Vlade Srbije, međunarodnih i domaćih agencija i stranih diplomatskih predstavnika u našoj zemlji. Projekat je podržan od strane Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), a u sklopu projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti”, koji finansira Evropska unija.

U radu konferencije učestvovali su Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Stana Božović, predsednica Stručne grupe Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede, kao i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović. Video-poruku poslao je premijer Belgije Aleksandar De Kro, dok su ambasadorke Belgije i Nemačke Keti Bugenhout i Anke Konrad iznele iskustva ovih zemalja kada je u pitanju rodna ravnopravnost i položaj žena na tržištu rada, a pozdravile su i memorandum čiji je potpisnik Grad Zrenjanin i napore koje u tim oblastima čini lokalna samouprava u našem gradu.

U ime organizatora, pozdravne reči skupu su uputile dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, Milana Rikanović, direktorka UN Women u Srbiji i Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. 

Po rečima predsednice UPŽ Srbije, zahvaljujući našim preduzetnicama koje posluju u različitim sektorima, imali smo priliku da prepoznamo da postoji veliki potencijal za prekvalifikaciju žena za nekada prevashodno muška zanimanja.
„Tehnologija je napredovala i omogućila i ženama da se bave ovim zanimanjima, jer fizičke predispozicije više nisu prepreka. Razbijajući rodne stereotipe pružamo uvid ženama da su i one u mogućnosti da se bave nekim dobro plaćenim poslovima, u kojima vlada deficit radne snage“, istakla je dr Sanja Popović Pantić.

Brankica Janković rekla je da pol ne bi trebalo da ima nikakvu ulogu pri izboru zanimanja.
„Kada biraju profesiju, muškarci se pretežno odlučuju za nauku, tehnologiju, inženjerstvo, žene više za društvene oblasti. Ova segregacija u obrazovanju za posledicu nema samo manifestaciju rodnih stereotipa na tržištu rada,nego i teže napredovanje u karijeri, manju verovatnoću da će biti na liderskim pozicijama, rodni jaz u prihodima… Rešenje za dekonstruisanje tih stereotipa leži, pre svega, u kvalitetnom obrazovanju i podsticanju devojčica da bez ograničenja biraju zanimanja“, istakla je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. 

Između ostalog, na skupu se razgovaralo o iskustvima iz Srbije o položaju žena na tržištu rada, rodnoj ravnopravnosti i iskustvima i pogledima iz drugih zemalja, položaju žena na tržištu rada iz ugla marginalizovanih grupa.

Podsećamo, Grad Zrenjanin je pre dve godine po prvi put izdvojio budžetska sredstva za podršku ženskom preduzetništvu, a prošle godine su ta sredstva više nego udvostručena. Po rečima gradonačelnika Salapure, lokalna samouprava prepoznala je važnost ekonomskog osnaživanja žena koje sa sobom nosi i razvoj grada u celini.

Prvim konkursom, dva miliona dinara bilo je namenjeno isključivo za subvencionisanje troškova za nabavku mašina – opreme, dok je konkursom prošle godine definisano da se sredstva, kojih je izdvojeno ukupno pet miliona dinara, mogu koristiti i za nabavku repromaterijala, uređenje poslovnog – proizvodnog prostora i obezbeđenje sredstava za pokrivanje dela troškova za zakup zatvorenog i uređenog poslovnog – proizvodnog prostora. Subvencije je, kroz oba konkursa, ukupno dobilo 37 preduzetnica sa teritorije Grada Zrenjanina.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad