Yunet
 

Društvo

Jovana Maksić, doktorandkinja medicinske neuro nauke na prijemu kod gradonačelnika

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 10. januar 2023. • 14:45 •

Jovana Maksić, doktorandkinja medicinske neuro nauke na prijemu kod gradonačelnika Foto: Privatna arhiva Jovane Maksić

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ugostio je danas našu sugrađanku Jovanu Maksić, mladu naučnicu, doktorandkinju iz oblasti medicinske neuro nauke, koja kao samostalna oblast ne postoji u Srbiji. Nakon završenog Njujorškog univerziteta u Šangaju, studije je nastavila u Pragu i Njujorku, a doktorsku disertaciju priprema u Frankfurtu, na “Ernst Štruman” institutu, delu Maks Plank sistema u oblasti istraživanja ove nauke koja u Srbiji postoji samo u okviru neuromedicine i neurologije i ne egzistira kao samostalna naučna disciplina.

Jovana je rođena i odrasla u Zrenjaninu, gde se školovala do drugog razreda gimnazije. Srednje obrazovanje završila je u školi “Ruđer Bošković” u Beogradu, otisnuvši se potom na studije u inostranstvu i naučne vode, a posebno se do sada bavila istraživanjem ponašanja primata, malih divljih majmuna, u njihovom prirodnom okruženju, drugačijem u odnosu na simulirane laboratorijske uslove. To je činila na ostrvu Kajo Santijago u Portoriku, na kom od pre stotinak godina obitavaju majmuni poreklom iz Indije.

Boravak u rodnom gradu tokom božićnih praznika završava sutra, a danas je iskoristila priliku da, zajedno s momkom iz Francuske, poseti Gradsku kuću, na poziv gradonačelnika. Razgovarali su o mnogim temama, između ostalog i o tome kako Jovanin primer i put kojim je pošla može pozitivno delovati i motivisati mlade ljude da učine nešto slično.

– Sutra se vraćam u Frankfurt, gde trenutno radim na jednom naučnom forumu, negde sam između akademskih pozicija, u nekom mirnijem ambijentu, ali uz pripreme za narednu naučnu ekspediciju za koju ne znam tačno gde će se realizovati, volela bih da bude ponovo u Južnoj Americi ili u Africi – kaže mlada naučnica i dodaje da joj je, uz brojne obaveze koje ima, jedna od najvažnijih da tokom godine nađe vremena za dolazak u Zrenjanin.

– Minimalno to činim jednom godišnje, ali uglavnom dolazim dva-tri puta, ovo je grad u kom sam rođena i živela do 16. godine i uvek kada dođem “napunim baterije” i budem spremna za naredne aktivnosti. S gradonačelnikom sam razgovarala ne samo o istoriji našeg grada, nego i o budućnosti i nekoj perspektivi za mlade ljude, posebno za one koji su zainteresovani za nauku i studije u inostranstvu, o njihovoj motivisanosti i nekoj novoj viziji Zrenjanina. Volela bih da u nekom narednom periodu i koracima, o čemu smo takođe razgovarali, svojim radom i primerom, koliko god sam u mogućnosti, doprinesem tome i uzvratim gradu, da nekako stimulišem naše ljude i našu omladinu – iznela je svoje utiske o današnjem prijemu Jovana Maksić.

Iako joj je tek 26 godina – rođena je 1996. godine – Jovana se može podičiti ozbiljnom biografijom i referencama, a naučno-istraživačkim radom bavila se na univerzitetima u Šangaju, Berlinu i Njujorku. Između ostalog, stažirala je tokom 2016. godine i u Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” u Zrenjaninu, u okviru pedijatrijske neurologije EEG laboratorije, gde je asistirala pri kliničkim EEG snimanjima i prijemu pacijenata koji pate od epilepsije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad