Yunet
 

Društvo

Zrenjanin među gradovima u Srbiji u kojima su ostvarene najveće energetske uštede

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 27. novembar 2022. • 13:02 •

Zrenjanin među gradovima u Srbiji u kojima su ostvarene najveće energetske uštede

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije donelo je krajem avgusta ove godine predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, a prema prvim izveštajima Zrenjanin je, uz Beograd, Sremsku Mitrovicu i Suboticu, jedan od gradova u kom su ostvarene najveće uštede.

Govoreći o postignutim uštedama, gradonačelnik Simo Salapura je podsetio da je sredinom septembra oformio Radnu grupu za racionalizaciju potrošnje električne i toplotne energije. U radu te grupe, pored njegovih saradnika, učestvuju i predstavnici JP “Elektroprivreda Srbije”-Elektrodistribucije Zrenjanin, “Termoelektrane – toplane” Zrenjanin, JP “Gradska toplana”, Javnog preduzeća za urbanizam, Regionalne privredne komore Zrenjanin i Odeljenja za privredu Gradske uprave.

Ta Radna grupa formirana je upravo sa ciljem da, u skladu sa smernicama Vlade Republike Srbije, u lokalu sledi preporuke za smanjenje potrošnje energije, kao i da iznosi predloge i sugestije i time utiče na potrošače, pre svega u javnom sektoru, kako bi se ostvarila planirana ušteda od 15 odsto u predstojećem periodu.

Pored uštede energije koja je na taj način ostvarena u javnom sektoru, domaćinstvima koja su smanjila potrošnju električne energije odobren je popust, i to u periodu od 1. oktobra ove do 31. marta iduće godine.

Inače, Grad Zrenjanin je i u prethodnom periodu investirao milionske dinarske iznose u poboljšanje energetske efikasnosti. Naime, za zamenu kotlova u nekoliko škola uloženo je 40 miliona dinara, a zamenjena je i stolarija na nekoliko školskih objekata u gradu i naseljenim mestima, što se direktno odražavana uštedu energije već u prvoj grejnoj sezoni.

Značajna su ulaganja i za sufinansiranje mera energetske sanacije, porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode na teritoriji grada Zrenjanina. 

Tokom 2021. godine, Grad Zrenjanin je raspisao javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije, a ticao se zamene spoljnih prozora i vrata, sa pratećim građevinskim radovima, kao i zamene kotlova na prirodni gas u kućama koje poseduju sistem centralnog grejanja. Na taj javni poziv prijavio se veliki broj građana, a uslove je ispunilo 97 njih zainteresovanih za zamenu kotlova i 188 za zamenu prozora i vrata. energetsku sanaciju opredelio. Za tu namenu Grad Zrenjanin je zajedno sa sredstvima Ministarstva rudarstva i energetike opredelio 22,9 miliona dinara.

Ove godine za tu namenu Grad je izdvojio još više sredstava. Sredstva za sunfinasiranje mera iznose blizu trideset miliona dinara, od kojih su 15 miliona dinara budžetska sredstva lokalne samouprave, a 14,5 miliona dinara iznosi subvencija Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, preko Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.  

Prema informaciji Komisije za realizaciju mera energetske sanacije grada pristiglo je više od tri stotine prijava zainteresovanih korisnika, najviše za zamenu stolarije. Subvencije je dobilo više od 225 podnosilaca prijava koji su ostvarili to pravo.Potpisivanje Ugovora sa krajnjim korisnicima biće organizovano tokom narednih dana.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što će svi oni osetiti benefite koji se tiču uštede energije, a samim tim i smanjenja računa u domaćinstvima i naveo da će Grad nastaviti u tom pravcu i u narednom periodu, izlezeći u susret zainteresovanim građanima, a sve u cilju kako bi Zrenjanin postao energetski efikasniji grad.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad