Yunet
 

Društvo

U susret Prazniku grada Zrenjanina

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 16. novembar 2022. • 11:47 •

U susret Prazniku grada Zrenjanina

Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, Praznik grada Zrenjanina, biće obeležen danas i sutra uz više različitih dešavanja. Program počinje večeras (sreda, 16. novembar), u Salonu Narodnog muzeja, projekcijom dokumentarnog filma “Pohod brigadira Ristića”, rađenog u produkciji RTS, Istorijskog arhiva grada Zrenjanina, Narodnog muzeja i Zrenjaninske gimnazije. Početak projekcije je u 18 časova, ulaz je slobodan.

Na Dan oslobođenja, sutra, 17. novembra, u prepodnevnim časovima predviđeno je polaganje venaca na sva spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz perioda Prvog svetskog rata, a centralna svečanost biće održana ispred spomenika kralju Petru Prvom oslobodiocu na Trgu slobode, u 10 časova. Sat kasnije, u 11 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće, promovisaće se knjiga “Zapisnici Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku 1918”, u izdanju Muzeja Vojvodine i Istorijskog arhiva grada Zrenjanina, kao deo edicije “Prisajedinjenje 1918.”

Obeležavanje Praznika grada završava se sutra u 19 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, pozorišnom predstavom “Slavne srpske vojvode”, reditelja Boška Puletića i u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Beograda.

Komad hronološki prati razvoj velikog ratnog i ličnog prijateljstva trojice gorostasa srpske istorije, vojvoda Živojina Mišića, Stepe Stepanovića i Petra Bojovića. Ponikli sa iste klase vojne akademije, svoje drugarstvo kroz najteža životna iskušenja, pretvorili su u veliko lično prijateljstvo koje je trajalo, do samog kraja njihovog života.

Predstava prati istorijske događaje o atentatu u Sarajevu, preko bitaka na Ceru i Kolubari, Golgote naroda i vojske tokom povlačenja preko Albanije, sve do proboja solunskog fronta, oslobađenja porobljene Otadžbine i stvaranja prve Jugoslavije. Istorijske ličnosti i ratne događaje nisu uvek procenjivali isto, ali im je ljubav prema narodu i Srbiji, kao i lični integritet uvek bio isti.

U predstavi igraju glumci Narodnog pozorišta: Boško Puletić kao vojvoda Živojin Mišić, Lepomir Ivković kao vojvoda Stepa Stepanović, te Vladan Gajović u ulozi vojvode Petra Bojovića. Narator je autor, dr Mića Živojinović. Ulaz je besplatan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad