Yunet
 

Društvo

Ladislav Nemet imenovan za novog beogradskog nadbiskupa

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 7. novembar 2022. • 15:11 •

Ladislav Nemet imenovan za novog beogradskog nadbiskupa

Apostolska nuncijatura u Republici Srbiji saopštila je, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Beogradu, da je Papa Franja imenovao za beogradskog nadbiskupa i mitropolita Beogradske nadbiskupije dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa monsinjora dr Ladislava Nemeta.

On je na toj poziciji nasledio Stanislava Hočevara, koji je beogradski nadbiskup bio 22 godine. Nemet je šesti po redu beogradski nadbiskup i mitropolit Beogradske nadbiskupije u 98 godina njenog postojanja i prvi koji je rođen na teritoriji Republike Srbije.

Novoimenovani nadbiskup Nemet, obraćajući se povodom stupanja na ovu dužnost, na poseban način zahvalio je Zrenjaninskoj biskupiji u kojoj je boravio četrnaest i po godina i koju će, do daljeg, voditi kao apostolski administrator.

Ladislavu Nemetu srdačne čestitke uputio je i gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, istakvaši da mu je tim činom ukazana velika čast i poverenje, ali i potvrđen njegov predan rad i angažovanje u proteklom periodu, na čelu Zrenjaninske biskupije.

“Posebno mi je drago što je Vaše službovanje u Zrenjaninu, dugo 14 godina, proteklo u atmosferi međusobne tolerancije i razumevanja, što smo imali priliku da sarađujemo i što ste svojim delovanjem doprineli skladnom suživotu pripadnika katoličke veroispovesti sa ostalim, ovde prisutnim narodima, njihovim verama i kulturama. Siguran sam da će Vam taj deo života i rada ostati u najlepšoj uspomeni. U uverenju da ćete plemenitu misiju nastaviti i na novoj dužnosti, želim Vam dobro zdravlje i uspešno službovanje”, poručio je gradonačelnik Salapura novoimenovanom nadbiskupu Nemetu.

Fotografije: Beogradska nadbiskupija

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena