Yunet
 

Društvo

Završena rekonstrukcija fasade škole „Nikola Tesla“

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 29. oktobar 2022. • 11:17 •

Završena rekonstrukcija fasade škole „Nikola Tesla“

Ekskluzivno za naš portal učesnici u ovom projektu Bojan Kojičić, istoričar umetnosti i Željko Popov, arhitekta- konzervator, otkrili su deo priče oko restauracije fasade škole „Nikola Tesla“ u Zrenjaninu.

Po prvi put nakon više od četiri decenije restaurirana je fasada crtežima u zgrafito tehnici. Posao je bio veoma kompleksan i učesvovali su stručni ljudi iz različitih oblasti.
„Ovakva fasada ne postoji u Srbiji, postoje delovi na nekim fasadama rađeni u ovoj tehnici“, rekao je za naš portal Bojan Kojičić, istoričar umetnosti. „Ovakve građevine karakterisrične su za Italiju, Mađarsku, ali kod nas je jedinstvena. Svi učesnici u radovima imali su priliku da po prvi put u životu rade ovako nešto. Rad na ovom zdanju pripremljen je da se izvrši još pre trideset godina, obijen je malter, međutim, nešto se desilo i sve je stalo“, priča Bojan i kaže da se sada nada da će, kada investitori i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje budu videli koliko je uspešno obavljena resaturacija, odlučiti da finansiraju i rekonstrukciju preostalog dela fasade.


Najveći izazov predstavljali su crteži, jer nije moglo da se dođe do informacija o njima, ali na osnovu nekih crteža koje je Pokrajinski zavod napravio još za vreme prethodnih radova, uspeli su da rekonstruišu njihov izgled. Zbog toga ova rekonstrukcija prethodnog zdanja nije identična ranijem originalnom , koji je takođe restauriran, tvrdi Bojan.

Željko Popov, arhitekta- konzervator, govorio je o razlici između prvog dela ove građevine, koji je restauriran davnih godina, i ovog centralnog dela, čijem novom izgledu svedočimo u ovom trenutku, a takođe bio je i aktivan učesnik u radovima: “ Pošto nije bilo dovoljno stručnih ljudi, pa sam na kraju i ja radio sa slikarima“, kaže Željko. Razlike između ova dva dela diktirale su i poteze prilikom restauracije. „Pomogli su crteži iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika. Mladen Anđelković, slikar, nacrtao je delove između prozora na osnovu tih tehničkih crteža iz zavoda“, rekao je Željko.

Ispred Firme koja je izvodila radove je bila slikarka konzervator restaurator Nataša Petrović, na slici.
Danas su pale zaštitne mreže i radnici će skinuti skele. Od sledeće nedelje zgrada bi trebalo da sine u punom sjaju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena