Yunet
 

Društvo

Nemačka ministarka Lirman i gradonačelnik Salapura obišli obeležje “kamen spoticanja” u centru Zrenjanina

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 27. oktobar 2022. • 16:17 •

Nemačka ministarka Lirman i gradonačelnik Salapura obišli obeležje “kamen spoticanja” u centru Zrenjanina

Tokom posete gradu Zrenjaninu, u okviru promocije projekta “Pametni sistem prikupljanja ambalažnog otpada”, ministarka za evropske poslove i klimatska pitanja Ministarstva inostranih poslova Savezne Republike Nemačke Ana Lirman izrazila je želju da, sa svojim saradnicima, prošeta centrom grada i vidi spomen-obeležje “kamen spoticanja”, koje je Zrenjanin dobio prošle godine, kao prvi grad u našoj zemlji.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura upoznao je ministarku Lirman s namerom i željom lokalne samouprave da, u saradnji s Jevrejskom opštinom, na ovakav način obeleži tragične događaje i period u istoriji grada.

Po uzoru na više nemačkih gradova i evropskih zemalja, u kojima su postavljena takva obeležja, rad umetnika Gintera Demniga, na pet lokacija u Zrenjaninu u pločnik su ugrađeni mali kamenovi veličine 96 x 96 i visine 100 milimetara, na kojima je naznačeno da je na toj lokaciji živela žrtva nacizma i navedeno njeno ime i prezime, godina rođenja, mesto stradanja. Ispred kuće u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 39, šest kamenova spoticanja svedoče o stradalim članovima porodice Ekštajn.

Gradonačelnik je ukazao na činjenice da je početkom rata u tadašnjem Petrovgradu stradala celokupna jevrejska populacija, da je porušena sinagoga i da je, potom, 18. avgusta 1941. godine usledila deportacija, šlepovima niz Begej, u beogradske logore smrti. Rekao je da se tog dana, skupom na pešačkom mostu i simboličnim puštanjem cveća niz reku, svake godine Zrenjaninci sećaju svojih stradalih sugrađana.

Ministarka Lirman zahvalila se gradonačelniku na mogućnosti da kratak boravak u Zrenjaninu upotpuni i na ovakav način. Istakla je da je želela da upozna još neki grad u Srbiji, van Beograda, a prilika za posetu upravo Zrenjaninu ukazala se zahvaljujući projektu koji se sprovodi kroz program razvojne saradnje sa privatnim sektorom develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a jedan od partnera u njegovoj realizaciji je i Nemačka saradnja u Srbiji (GIZ).

Zajedno s ministarkom Anom Lirman, u nemačkoj delegaciji u Zrenjaninu su boravili i Kim-Malin Vajnrih, referentkinja u Ministarstvu spoljnih poslova, Kristijana Hulman, načelnica Odeljenja za Zapadni Balkan Ministarstva spoljnih poslova, Kristijan Šiling, šef razvojne saradnje ambasade Nemačke u Srbiji i Danijela Funke, direktorka Nemačke saradnje u Srbiji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena