Yunet
 

Društvo

“Da nam sela budu bliža” u Melencima

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 6. oktobar 2022. • 14:34 •

“Da nam sela budu bliža” u Melencima

Sa skoro šest hiljada stanovnika, Melenci su ne samo najveće naseljeno mesto na teritoriji Grada Zrenjanina, već i jedno od najvećih sela u Banatu. S potencijalima varošice i uz izraženu inicijativu meštana, u saradnji s Gradom Zrenjaninom i višim instancama, dosta toga je urađeno u selu u prethodnom periodu, puno je planova i projekata, ali su prisutni i komunalni problemi koje je neophodno rešavati.

O svemu tome bilo je reči tokom današnje posete Melencima gradonačelnika Sima Salapure i njegovih saradnika, u okviru radne aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Uz gradonačelnika, sa predstavnicima Saveta mesne zajednice razgovarali su i zamenik Saša Santovac, gradski većnik Marinel Mendrea, načelnica Odeljenja za privredu Gradske uprave Jelena Travar Miljević i rukovodioci gradskih javnih i komunalnih preduzeća.

Nakon sastanka u prostorijama mesne zajednice, upriličena je i poseta uzornom poljoprivrednom gazdinstvu braće Slijepčević – “MPV Agrar”, kao i fudbalskom klubu “Rusanda”, na njihovom novom objektu stadiona u banji. Tom prilikom, predstavnicima kluba gradonačelnik je uručio komplete fudbalskih lopti, opreme i rekvizita za trenažni proces. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je reč o jednom od najvećih sela u Banatu i da su, samim tim, svi prateći problemi kompleksniji i specifičniji u odnosu na neka manja mesta.

“U prethodnom periodu izbušili smo bunar za unapređenje vodosnabdevanja, asfaltirali smo oko 600 metara Čapajeve ulice, ostalo je da se asfaltira još 9 kilometara putne mreže i to je nešto što će ući u planove za naredni period. Takođe, ponosni smo zbog otvaranja vrtićke grupe, renoviranja dvorišta škole, ali ima i niz projekata koji su u procesu finalizacije, kao što je sportska infrastruktura. U završetak stadiona treba uložiti dodatna sredstva, jer u fudbalskom klubu trenira oko stotinu dece, i ovakav kvalitetan objekat, kao što je u Melencima, ne postoji nigde na teritoriji grada Zrenjanina, kada su u pitanju naseljena mesta”, rekao je gradonačelnik Salapura i najavio realizaciju još nekih značajnih projekata.

“Zajedno smo, sa Pokrajinskim sekretarijatom, izdvojili značajna sredstva, 12 miliona dinara za zamenu kotla u osnovnoj školi, što će umnogome unaprediti sistem grejanja”, rekao je još gradonačelnik i osvrnuo se i na kanalizacioni problem.
“Oko trećina sela je pokrivena kanalizacionom mrežom, i taj projekat treba da se inovira, i da se nastavi sa njegovom realizacijom u narednom periodu. Takođe, u okolini Melenaca su i banatske vetrenjače i to je nešto, zajedno sa Banjom Rusandom, što treba prepoznati kao turistički potencijal”, prokomentarisao je današnju posetu Melencima gradonačelnik Salapura. Gradonačelnik je, nakon obilaska poljoprivrednog gazdinstva braće Slijepčević, ocenio da je ovo porodica gde svi rade zajedno, obrađuju velike površine i da je ovo još jedan u nizu pokazatelja da se, i pored svih izazova, uz podršku države u selu može opstati i uspešno se baviti poljoprivrednom proizvodnjom.

Najstariji brat, Vidoje, proizvodnju složno organizuje s Milanom i Perom i navodi da obrađuju oko 600 jutara zemlje.
“Proizvodimo kukuruz, pšenicu i suncokret, a ove jeseni posejali smo i uljanu repicu, imamo 60 kooperanata, izgradili smo magacin i stovarište, i povećavamo kapacitete, iz godine u godinu. Takođe, koristili smo bespovratna sredstva za poljoprivredu iz programa IPARD, gde smo nabavili mehanizaciju, koristimo subvencije Ministarstva za poljoprivredu, ali i Pokrajine”, navodi Vidoje Slijepčević. Predsednica Saveta MZ Melenci Ivana Stojkov istakla je dobru saradnju sa lokalnom samoupravom.

“Na sastanku smo izneli probleme u vezi s komunalnim potrebama, pronašli smo neka zajednička rešenja, direktori javnih preduzeća su nam ponudili njihova rešenja. U junu ove godine pušten u funkciju novi izbušeni bunar, i od tada nemamo više problema sa vodosnabdevanjem. U narednom periodu, za sve građane koji budu zainteresovani, zajedno s JKP “Čistoća i zelenilo” organizovaćemo nabavku kanti za odnošenje smeća po povoljnijim cenama, tako da ćemo na taj način pomoći i radnicima koji to smeće odnose”, navela je Ivana Stojkov i dodala da i dalje ostaju problemi sa dotrajalom infrastrukturom.

“To su ozbiljni i skupi projekti kojima će se grad pozabaviti i to je nešto što je u planu za naredni period. U završnoj fazi je takođe i gasifkacija škole, a u planu je proširenje prostora za jaslenu grupu, jer se u selu svake godine rodi više od šezdesetoro dece”, kazala je predsednica Saveta mesne zajednice.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad