Yunet
 

Društvo

Grad Zrenjanin u saradnji sa Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj „Banat“ priprema nastavak projekta „Pametna i održiva potrošnja energije“

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 8. septembar 2022. • 19:52 •

Grad Zrenjanin u saradnji sa Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj „Banat“ priprema nastavak projekta „Pametna i održiva potrošnja energije“

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prisustvovao je sastanku organizovanom u okviru pripremne faze novog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Grad Zrenjanin u saradnji sa Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj Banat priprema nastavak projekta „Pametna i održiva potrošnja energije“ u okviru kojeg je uspostavljen Regionalni centar za energetsku efikasnost i izgrađena prva pametna zgrada u Banatu.

Novi projekat čiji je radni naziv The Solution to Air Pollution – Blue Sky (Rešenje za zagađenje vazduha – Plavo nebo) podrazumeva nove aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti kao što su: izrada plana održive mobilnosti za grad Zrenjanin, nabavka električnog automobila i postavljanje prvog punjača za električna vozila u Zrenjaninu, i ono što je bila glavna tema sastanka jeste dogovor sa budućim partnerima oko aktivnosti koja podrazumeva nabavku mobilne automatske stanice i senzora za praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji našeg grada.

Definisan je konzorcijum partnera na novom projektu koji čine Grad Zrenjanin i RCR „Banat“ sa srpske strane, odnosno Županija Timiš i Univerzitet Politehnika iz Temišvara, sa rumunske strane.

Pored predstavnika partnerskih institucija sastanku su prisustvovali i predstavnici Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin koji čine ekspertsku podršku na projektu i koji su budući korisnici mobilne automatske stanice.

Tokom sastanka razgovaralo se i o drugim potencijalnim projektima i mogućnostima saradnje, posebno kada je u pitanju razvoj potencijala kanala Begej koji povezuje Zrenjanin i Temišvar i pruža velike mogućnosti u oblasti razvoja turizma i ekonomije uopšte.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena