Yunet
 

Društvo

Usvojen predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2022. godinu

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 2. septembar 2022. • 11:38 •

Usvojen predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2022. godinu

Sedamnaesta sednica Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, održana je danas u Baroknoj Sali Gradske kuće, a na dnevnom redu bile su 44 tačke.

Kako je istakao gradonačelnik Salapura jedna od najznačajnijih koju su danas usvojili članovi Gradskog veća bila je Utvrđivanje Predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2022. godinu. O toj tački izvestila je Euđenija Besu, a gradonačelnik je naveo da ta tačka praktično dokazuje trend oporavka gradskog budžeta.

Ono što smo ovom tačkom utvrdili jeste da je ukupan obim budžeta uvećan za 4, 6 procenata i pre svega, u najvećem delu odnosi se na nastavak investicionih radova koje imamo u našem gradu. To su završetak i unapređenje funkcije vodosnabdevanja u našem gradu, pre svega završetak radova u naselju „Ruže Šulman“, dakle, zamena vodovodnih cevi, ali i za izgradnju eko – česmi u seoskim mesnim zajednicama, takođe, udruženim sredstvima od mesnih samodoprinosa i Grada nastavljamo radove na izgradnji kanalizacione mreže u Kleku, Elemiru, Lazarevu. Pored toga, priprema se projektno – tehnička dokumentacija za izgradnju kanalizacione mreže u Aradcu i Perlezu. Ovim predlogom odluke utvrdili smo i dodatna sredstva za unapređenje sistema grejanja u čak pet osnovnih škola u našim naseljenim mestima, a u pitanju je postavljanje kotlova i prelazak sa čvrstog energenta na gas, kao i zamena kotlova u određenim školama. U ovom rebalansu imamo i deo koji se odnosi na radove na drugoj fazi rekonstrukcije našeg gradskog stadiona čiji završetak očekujemo naredne godine – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

Među usvojenim predlozima na današnjoj sednici bili su i Predlozi Odluke o obavljanju komunalne delatnosti obezbeđivanje javnog osvetljenja na teritoriji grada Zrenjanina, o obavljanju komunalne delatnosti dimničarske usluge i održavanju komunalne higijene.

Članovi Gradskog veća usvojili su i Predlog Odluke o donošenju Izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Jugoistok“ u Zrenjaninu, Predlog Odluke o donošenju Izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Centar“ u Zrenjaninu, Predlog Odluke o donošenju Izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Dolja“ u Zrenjaninu, kao i Predlog Odluke o izradi izmene i dopune Plana generalne regulacije naseljenog mesta Elemir.
U nastavku sednice usvojeno je još šest tačaka koje se tiču predloga odluka o izmenama i dopunama odluka o mesnim zajednicama na teritoriji grada Zrenjanina, o parkiranju vozila, o radnom vremenu ugostiteljakih, zanatskih i trgovinskih objekata, opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno – poslovnim zgradama na teritoriji grada Zrenjanina, postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata na površinama javne i druge namene, o pijacama, uslovima i načinu držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog Odluke o usvajanju Projekta javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za realizaciju projekta finansiranja, izgradnje i održavanja lokalne putne infrastrukture na teritoriji grada Zrenjanina. Izvestilac po toj tački bila je pomoćnica gradonačelnika Stojanka Cica Vučković koja je, između ostalog, navela da je ta tačka najbolji pokazatelj isplativosti saradnje javnog i privatnih partnera, a da je namera projekta da se izgradi 23 kilometra potpuno nove putne mreže.

Članovi Gradskog veća usvojili su i Predlog Odluke o davanju saglasnosti na konačni nacrt javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu usluge obavljanja poslova komunalne delatnosti, zoohigijene (sprovođenja mera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije) sa srodnim uslugama suzbijanja korovske biljke ambrozija i emerznih korova na javnim površinama grada Zrenjanina, a zatim i Predlog Zaključka o odobravanju učešća grada Zrenjanina u sufinansiranju obnove krova i krovne konstrukcije na objektu u Zrenjaninu u ulici Kralja Petra br. 3.

Tokom današnje sednice usvojene su i tačke koje su se odnosile na predloge odluka o raspodeli dobiti, kao i izmenama i dopunama programa poslovanja javnih preduzeća i ustanova, kao i Izveštaj o radu Saveta za zdravlje grada Zrenjanina za 2021. godinu.
Stojanka Cica Vučković izvestila je i o Predlogu Odluke o usvajanju Programa dodele bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje žena i podsticanja ženskog preduzetništva na teritoriji grada Zrenjanina u 2022. godinu, koju su zatim usvojili članovi Gradskog veća, a na osnovu koje će za tu namenu biti izdvojeno 5 miliona dinara i koja podrazumeva niz novina.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena