Yunet
 

Društvo

Deca iz bratske opštine Štrpce u poseti gradu Zrenjaninu

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 23. avgust 2022. • 14:20 •

Deca iz bratske opštine Štrpce u poseti gradu Zrenjaninu

U poseti gradu Zrenjaninu od juče borave deca iz bratske opštine Štrpce, zajedno s vaspitačima i predstavnicima tamošnje lokalne samouprave, a danas ih je u Gradskoj kući ugostio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima. Deca iz te opštine sa teritorije Kosova i Metohije posećuju naš grad u organizaciji Crvenog krsta Zrenjanin, na inicijativu Grada Zrenjanina i gradonačelnika Salapure, a na temelju Povelje o bratimljenju Grada Zrenjanina i Opštine Štrpce, potpisane 2012. godine u Štrpcu.

U Zrenjanin je doputovalo četrdeset troje dece osnovnoškolskog uzrasta, za koje je juče priređen prijem u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin i upriličen obilazak centra grada uz pratnju stručnog vodiča. Goste su dočekali i pozdravili predsednica Crvenog krsta Zrenjanin dr Sonja Kapeler Puškarić i sekretar Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević, a mladi volonteri Crvenog krsta upoznali su vršnjake s načinima angažovanja i volonterskim radom u organizaciji.

Obraćajući se našim sunarodnicima s Kosova i Metohije, gradonačelnik Zrenjanina poručio im je da ovde ni jednog trenutka ne treba da se osećaju kao gosti, već kao svoji, na svome.

Teško je danas biti Srbin na Kosovu i Metohiji, a biti dete još i teže, zbog specifičnih životnih okolnosti i specifične situacije. Ono što je najbitnije jeste da država Srbija, na čelu sa predsednikom, čini sve da olakša uslove našem stanovništvu tamo. Ova deca koja su danas u Gradskoj kući su oličenje dobrote, hrabrosti i izdržljivosti, a naš zadatak, pre svega kao roditelja, ali i kao gradonačelnika i svih nas jeste da im na neki način olakšamo boravak, da ih programom koji smo im ovde pripremili približimo deci njihovog uzrasta iz našeg okruženja – rekao je gradonačelnik Salapura.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena