Yunet
 

Društvo

Gradonačelnik prisustvovao završnoj konferenciji projekta „Podrška razvoju preduzetništva seoskih žena u Banatu“ -Zrenjanin je prepoznao značaj ekonomskog osnaživanja žena

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 9. jul 2022. • 20:27 •

Gradonačelnik prisustvovao završnoj konferenciji projekta „Podrška razvoju preduzetništva seoskih žena u Banatu“ -Zrenjanin je prepoznao značaj ekonomskog osnaživanja žena

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Sapalura obratio se danas, u Multimedijalnoj sali Gradske kuće, na konferenciji povodom završetka projekta „Podrška razvoju preduzetništva seoskih žena u Banatu“.
Ovaj skup organizovali su Zrenjaninski edukativni centar i Centar za podršku ženama, a pored gradonačelnika obratili su se i Đenđi Seleši, pomoćnica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Nevena Marčeta iz Kancelarije UN Women i Radoslava Aralica – Zrenjaninski edukativni centar.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da danas razgovara sa ženama koje, kako je rekao, imaju ogromnu energiju i koje su realizujući projekat prepoznale Zrenjanin kao dobru sredinu za učešće u ovom projektu.
„Zrenjanin je prepoznao značaj ekonomskog osnaživanja žena i u skladu s tim smo prošle godine, po prvi put, raspisali i konkurs za ekonomsko osnaživanje žena, za šta smo izdvojili 2 miliona dinara i na osnovu čega je dvanaest preduzetnica dobilo sredstva. U okviru kampanje koju radim sa svojim kabinetom “Da nam sela budu bliža” imao sam priliku i da obiđem nekoliko preduzetnica na selu koje su uspešno započele realizaciju svog bisznisa, a drago mi je da je ta mera naišla na veliki odziv prilikom konkurisanja. Naravno, i ove godine nastavićemo da pružamo podršku ženama“ – rekao je gradonačelnik Simo Salpura.


Podsetio je i da su aktuelni konkursi kada je u pitanju unapređenje mera u oblasti poljoprivrede, a koji se prevashodno odnose na zainteresovane iz ruralnih sredina. U pitanju su, kazao je, projekti koji podržavaju organsku proizvodnju kao i oni koji podržavaju plasteničku proizvodnju na teritoriji seoskih mesnih zajednica.

„Drago mi je da je projekat „Podrška razvoju preduzetništva seoskih žena u Banatu“ dobro realizovan i verujem da ćemo predloge i zaključke koji se tiču mera za unapređenje položaja žena na selu i razvoja ženskog preduzetništva i mi u Zrenjaninu moći da implementiramo“ – rekao je gradonačelnik.
Projekat je realizovan u Srednjobanatskom i Severnobanatskom upravnom okrugu u okviru druge faze šireg projekta ”Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” koji realizuje Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, EU Woman i uz finansijsku podršku EU.
Radoslava Aralica kazala je da je projekat realizovan u saradnji sa seoskim udruženjima žena u opštinama Zrenjanin, Kikinda, Čoka, Nova Crnja, Sečanj, Novi Bečej.

Đenđi Seleši je ukazala je da je za pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova važno što imaju mogućnost da prisustvuju današnjem skupu.
„Važno nam je jer njihov rad i uopšte ovakvi projekti podrške razvoju preduzetništva ukazuju na značaj, važnost i odgovornost uloge žena preduzetnica u društvu u kojem živimo i radimo, i takođe, utiču na njihovo povećanje znanja, na plasiranje iskustva, veština i sposobnosti. S druge strane pokrajinska Vlada i nadležni pokrajinski sekretarijat svojim podsticajnim merama programskim i projektnim aktivnostima omogućavaju veće zapošljavanje žena i samim tim ukazuju na potencijal koje žene, kao buduće preduzetnice, imaju u našem društvu“ – rekla je ona.

Prilikom današnjeg obraćanja Nevena Marčeta je ocenila da žene na selu, posebno žene u Vojvodini, imaju ogroman potencijal.
„Kroz ovaj projekat pokazale ste da ste preduzetnice i imate veliki potencijal da učestvujete na tržištu i imate vašu internet prodavnicu, a posebno je važno što ste pokazale da želite da se edukujete i napredujete“ – rekla je Nevena Marčeta.

Na završnici projekta predstavljena je Mreža “Ženski divani” i članicama udruženja dodeljeni su sertifkati.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad