Yunet
 

Društvo

Da nam Mihajlovo bude bliže

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 1. jul 2022. • 14:34 •

Da nam Mihajlovo bude bliže

Naselje Mihajlovo, udaljeno od Zrenjanina deset kilometara, naseljeno pretežno mađarskim življem, bilo je odredište današnje posete gradonačelnika Zrenjanina i njegovih saradnika. U okviru radne aktivnosti “Da nam sela budu bliža”, on je razgovarao s predstavnicima mesne zajednice, posetio fudbalski klub “MSK”, koji je postigao najveći uspeh u istoriji i poljoprivredno gazdinstvo Pakai Atile, proizvođača povrća u plastenicima. Zajedno s gradonačelnikom, u poseti Mihajlovu boravili su i zamenik Saša Santovac, član Gradskog veća Marinel Mendrea, načelnica Odeljenja privrede Gradske uprave Jelena Travar Miljević, predstavnici javnih komunalnih preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i “Čistoća i zelenilo”, i “JP za urbanizam”.

Fudbalski klub “MSK” izborio je ove godine plasman u Područnu fudbalsku ligu Zrenjanin, što je najveći uspeh kluba od njegovog osnivanja, 1957. godine. Posetu fudbalskom igralištu gradonačelnik je iskoristio da klubu pokloni komplet lopti, sportske opreme, ali i kosačicu, neophodnu klubu i mesnoj zajednici za bolje održavanje travnatog terena.

Gradonačelnik Simo Salapura istakao je, nakon posete, da je danas Mihajlovo bilo bliže, da je obavljen razgovor sa seoskim rukovodstvom i da je koristan bio i susret s poljoprivrednim proizvođačem, koji je predočio neke svoje potrebe i zapažanja u vezi sa proizvodnjom i plasmanom proizvoda.
“Fudbalski klub je organizacija oko koje se okuplja gotovo svo selo, koje baštini dugu tradiciju, gde se okupljaju mladi i on predstavlja, na neki način, izvor života u ovom naseljenom mestu. Posetili smo i domaćinstvo koje poseduje 1.500 kvadratnih metara plastenika i plasira svoje proizvode na zrenjaninskoj pijaci. Postoji mogućnost razvoje te priče, posebno kada su naseljena mesta u pitanju, ali je problem nedostatak radne snage i u tom nekom kontekstu smo razgovarali na koji način oživeti ovo, jer je to razvojna šansa za svako naseljeno mesto”, rekao je gradonačelnik i podsetio na podsticaje koje daje grad za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

“Ove godine grad je izdvojio 30 odsto više sredstava na ime podsticaja za poljoprivredu u odnosu na prethodnu, ukupno 11 miliona dinara, od toga dva miliona za podsticaj organske proizvodnje. Prošle godine po prvi put smo imali takav konkurs i pokazao se kao odličan, dobri su bili efekti poziva i sada to nastavljamo da radimo. Nova mera je dva miliona dinara podsticaja proizvodnje u plastenicima, posebno za mlade i posebno u naseljenim mestima. Danas se taj konkurs raspisuje i ja pozivam sve zainteresovane da se prijave”, istakao je gradonačelnik.

Mihajlovo spada u manja naselja na gradskoj teritoriji, zvanično sa oko hiljadu stanovnika, a “na spavanju”, kako ističu u mesnoj zajednici, jedva da ih je oko 700. Gradonačelniku su predočeni problemi u vezi sa vodosnabdevanjem, završetkom izgradnje vodovodne mreže, saniranjem određenih javnih objekata u selu.
“Imamo dobru saradnju s rukovodstvom mesne zajednice, posle nekoliko godina čekanja sportska školska sala dobila je upotrebnu dozvolu i bila domaćin značajnom sportskom događaju – takmičenju u malom fudbalu u okviru Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine. Verujem da će i stonoteniski i fudbalski klub, i rekreativci, moći da koriste taj prostor”, kazao je još gradonačelnik Salapura.

Predsednik Saveta mesne zajednice Tot Erne takođe je istakao dobru saradnju s lokalnom samoupravom i naveo da je odliv stanovništva najveći problem u selu, jer je dosta mladih otišlo u veće sredine ili inostranstvo, u većini u Mađarsku.

Jedan od onih koji smatraju da se u Mihajlovu može ostvariti egzistencija i dobro živeti je Pakai Atila, koji se 26 godina bavi proizvodnjom povrća – paradajza, paprike, plavog patlidžana i kupusa, u 12 plastenika i na otvorenom prostoru.
“Supruga i ja smo pre petnaestak godina počeli da proširujemo proizvodnju, ali smo stali i morali da je smanjimo, zbog nedostatka radne snage, što je problem svuda, ne samo kod nas. U proleće gajimo rasad, a posle toga ide gotova proizvodnja paradajza i paprike. Svu robu plasiramo na zrenjaninskoj pijaci, a imamo i kupce koji nam dolaze kući, koji znaju da je roba proverena i kvalitetna. Trudimo se da proizvodimo sa što manje pesticida, jer su nam štetočine najveći problem, i da proizvodi koje uberemo budu zreli, dobrog ukusa i mirisa. Zahvaljujući tome imamo i redovne kupce na pijaci”, kaže ovaj poljoprivrednik iz Mihajlova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad