Yunet
 

Društvo

Država subvencioniše kupovinu eko automobila

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 3. maj 2022. • 15:40 •

Država subvencioniše kupovinu eko automobila

Broj vozila na električni i hibridni pogon u Srbiji u poslednjih godinu dana i više je nego dupliran, pa ih sada na putevima u Srbiji ima gotovo 10.000.

Veliko interesovanje građana za ekološki prihvatljiviji vid transporta prati i sve veća podrška države, a Ministarstvo zaštite životne sredine za 2022. godinu opredelilo je 150 miliona dinara za subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih vozila, pišu Novosti.

Podrška je namenjena za kupovinu novog vozila na električni pogon ili vozila koje uz električni pogon pokreće i motor sa unutrašnjim sagorevanjem – hibridno vozilo. Prema podacima resornog ministarstva, već u prvom tromesečju, zaključno sa 1. aprilom, podneto je 128 zahteva za subvencionisanu kupovinu 174 vozila.

“Veliko interesovanje građana jasno pokazuje da je ova mera dala pozitivan efekat i zato smo ove godine opredelili najveći iznos za subvencije do sada. U prethodnoj godini je Uredbom opredeljeno 120 miliona dinara, ali je tražnja premašila taj iznos i Vlada Srbije je odvojila i dodatna sredstva iz budžeta kako bi podržala sve zainteresovane za kupovinu električnog ili hibridnog vozila. Samo tokom 2021. godine, ministarstvo je podržalo kupovinu više od 500 električnih i hibridnih vozila. To je odličan rezultat, a nastojaćemo da i u ovoj godini podržimo što više kupaca ove vrste vozila, jer ona znatno manje ili nimalo ne zagađuju životnu sredinu”, navode u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Masovnije korišćenje ekološki prihvatljivije vrste vozila, kažu u ministarstvu, doprinosi i smanjenju aerozagađenja koje dolazi iz saobraćaja. Iako je udeo emisija PM10 i PM2.5 čestica u drumskom saobraćaju relativno mali, po emisijama azot-oksida u 2020. godini drumski saobraćaj je bio drugi najveći zagađivač, sa doprinosom od 19 odsto. Kako bi se podstakla što veća kupovina, od ove godine je i procedura pojednostavljena.

Pravo na subvenciju za kupovinu mogu da ostvare građani, firme i druga pravna lica koja podnesu zahtev do 31. oktobra 2022. godine. Subvencije se dodeljuju po posebnoj uredbi koju donosi Vlada Srbije posebno za svaku godinu. Tako je i za 2022. godinu doneta Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon), po kojoj se dodeljuju subvencije za ove namene u 2022. godini. U ovom dokumentu, koji je objavljen na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine, navedeni su svi detalji od značaja za zainteresovane za ovaj vid podrške.

Zahtev za subvencionisanu kupovinu novog vozila podnosi se u zatvorenoj koverti na adresu Ministarstva zaštite životne sredine, na obrascu koji je sastavni deo Uredbe.

Neophodno je da se dostavi sva tražena dokumentacija kako bi zahtev bio uzet u razmatranje. Ako je zahtev potpun, donosi se rešenje kojim se odobrava subvencija.

Izvor: Biznis.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad