Yunet
 

Društvo

Za rekonstrukciju zelenila Karađorđevog parka 3,5 miliona dinara

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 20. april 2022. • 15:00 •

Za rekonstrukciju zelenila Karađorđevog parka 3,5 miliona dinara

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas u Palati Srbija ugovore na osnovu kojih će biti dodeljena sredstva Ministarstva za ukupno 42 projekta pošumljavanja i ozelenjavanja, koji će se u ovoj godini realizovati u 37 lokalnih samouprava širom Srbije, a među kojima je i Grad Zrenjanin.
Ugovor je potpisao gradonačelnik Simo Salapura koji je rekao da je Zrenjaninu na osnovu različitih ugovora dodeljeno sedam miliona dinara i da je to još jedan korak ka zelenijem gradu.

Vrednost ovog projekta je 3,5 miliona dinara i tiče se rekonstrukcije zelenila Karađorđevog parka, tačnije, prve faze rekonstrukcije parka koji se prostire na gotovo pet hektara, a koji je izgrađen pedesetih godina. Time nastavljamo da ozelenjavamo naš grad – rekao je gradonačelnik Salapura.
Podsetio je i da su zahvaljujući ranije potpisanim ugovorima sa tim Ministarstvom prošle godine izdvojena ogromna sredstva za pošumljavanje i pejzažno uređenje naših zelenih površina u gradu.Od tog Ministarstva dobili smo i sredstva u iznosu od devet miliona dinara za zamenu kotla u Osnovnoj školi “Aleksandar Sabovljev u Ečki – rekao je on.

Obraćajući se prisutnima ministarka Vujović je rekla da su lokalne samouprave i ove godine na javnom konkursu Ministarstva zaštite životne sredine kandidovale dobre projekte, ističući da je pošumljavanje od neprocenjive važnosti za životnu sredinu.

Od velikog je značaja što nastavljamo zajedno da radimo na ovim projektima koji doprinose poboljšanju kvaliteta vazduha, a pozitivno utiču i na vodni resurs i kvalitet zemljišta. Prošle godine smo, zahvaljujući ovom konkursu, ali i dobroj saradnji sa lokalnim samoupravama, zajedno zasadili više od 150.000 sadnica širom Srbije. Sada idemo dalje, a dobra vest je što je i ove godine na konkurs pristiglo dosta kvalitetnih projekata iz različitih delova zemlje. Povećanje procenta pošumljenosti Srbije je u skladu sa Zelenom agendom i to je naš zajednički cilj i zadatak, i zato ćemo nastaviti iz godine u godinu da odvajamo sredstva za ovu namenu – rekla je Vujović.
Za sufinasiranje projekata pošumljavanja i ozelenjavanja širom Srbije i ove godine je iz budžeta Ministarstva zaštite životne sredine obezbeđeno 100 miliona dinara. Sredstva će biti utrošena na nabavku sadnica i izvođenje radova na pošumljavanju zemljišta u nadležnosti lokalnih samouprava.
Prema rečima ministarke Vujović, realizacijom ovih projekata širom Srbije, unapređuje se kvalitet života građana i daje doprinos podizanju svesti o značaju pošumljavanja za očuvanje kvaliteta životne sredine.
Inače, sredstva su dobijena na osnovu Javnog konkursa tog ministarstva za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2022. godini, u cilju povećanja pošumljenosti teritorije Republike Srbije, a za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu koje je u nadležnosti jedinica lokalnih samouprava (gradovi i opštine).

Karađorđev park na istoimenom trgu oformljen je u današnjem obliku 1954. godine. Nekadašnje vašarište pretvoreno je, tako, u prijatnu zelenu oazu nadomak centra grada, koju Zrenjaninci rado posećuju. Osnovu parka čini jedinstvena Aleja velikana, sa spomen-bistama 15 zaslužnih građana, i spomenikom palim borcima u Drugom svetskom ratu. Park zauzima površinu od blizu 50 hiljada kvadratnih metara. Nakon formiranja dobio je zvaničan naziv Omladinski park, koji, međutim, nikada nije zaživeo. Na obodu parka podignuta su i tri najveća gradska sportska objekta: Gradski stadion, stara i nova hala sportova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad