Yunet
 

Društvo

Šta ukoliko kasnite sa uplatom rate poreza na imovinu?

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 17. februar 2022. • 13:48 •

Šta ukoliko kasnite sa uplatom rate poreza na imovinu?

Zrenjanincima su stigle uplatnice prve rate poreza na imovinu za ovu godinu, sa rokom dospeća koji je bio do 14. februara. Iznosi su, kako objašnjavaju u lokalnoj poreskoj administraciji, određeni prema rešenjima koja su građani primili prošle jeseni. Zanimalo nas je šta se dešava ukoliko dođe do kašnjenja sa plaćanjem ovog poreza.

– Od 15. februara počinje da se obračunava kamata na neplaćenu ratu prvog kvartala. Za fizička i pravna lica, poslednja rata prošlogodišnjeg kvartala i prva rata ovogodišnjeg su jednake. Za sve one koji nisu izmirili obaveze, obračunava se kamata, koja nije visoka, ona na godišnjem nivou iznosi 12,5%- objašnjava Nikolina Šerfeze, šefica Odseka lokalne poreske administracije za Grad Zrenjanin.

Oni koji svoje obaveze ne izmire na vreme, dobiće opomene od svojih opštinskih ekspozitura. Ukoliko se i po dostavljanju i primanju opomene dug ne plati, Poreska uprava ima pravo na prinudnu naplatu.

– Mi kontinuirano radimo prinudnu naplatnu. Najpre se dostavljaju opomene o dugovanju, a nakon toga, ukoliko se dug ne izmiri, dostavlja se rešenje o izvršenju blokadom računa, a radimo i upise hipoteka za one čija su dugovanja zaista velika. Ipak, za obveznike kojima to predstavlja veliko poresko opterećenje, postoji zakonska mogućnost podnošenja zahteva za odlaganje plaćanja poreskog duga- navodi Šerfeze.

Ukoliko obveznik uspe da isprati dinamiku rata u reprogramu, kao i redovne rate, njemu se otpisujue čak 50% kamate koja je ušla u reprogram.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena