Yunet
 

Društvo

Pandemija uticala na prodaju polovnih automobila, prodavci predviđaju dalji pad prodaje

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 8. februar 2022. • 12:23 •

Pandemija uticala na prodaju polovnih automobila, prodavci predviđaju dalji pad prodaje

Cene polovnih automobila u Srbiji porasle su za čak 23% u odnosu na period pre globalne pandemije, pokazuju podaci sajta za prodaju polovnih automobila polovniautomobili.com. Manja ponuda polovnjaka na domaćem tržištu usko je povezana dešavanjima na svetskom tržištu ove kategorije motornih vozila, potvrdila je PR pomenutog sajta Romana Ranković.

– Dešavanja na tržištu polovnih, usko su povezana sa dešavanjima na tržištu novih automobila, jer je usled poteškoća pri nabavci mikročipova koji su potrebni za proizvodnju novih vozila, što direktno utiče i na plasman polovnih automobila. Manja ponuda direktno utiče na rast cena polovnjaka- kaže Romana.

Analiza prosečnih cena oglašenih automobila na sajtu polovniautomobili.com jasno oslikava stanje na tržištu, a dobijeni podaci se u velikoj meri slažu sa procenama trgovaca. Nije novina da se najveći broj kupaca polovnjaka odlučuje za one sa dizel motorom, a tokom 2021. od ukupnog broja prodatih, ovakva vozila činila su čak 68%.

Kada su u pitanju prodajni rezultati, većina prodavaca, čak 60% njih očekuje pad prodaje u odnosu na 2020. godinu, ali i u odnosu na period pre pandemije. Ove godine, prema podacima sajta za prodaju polovnih automobila, najviše se traže vozila u cenovnom rangu od 3000 do 5000 evra, a najprodavanija marka automobila je kao i 2021.godine Volkswagen.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad