Yunet
 

Društvo

Obeležen 4. decembar, Dan vojnih veterana – počast stradalim u svim otadžbinskim ratovima

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 3. decembar 2021. • 13:39 •

Obeležen 4. decembar, Dan vojnih veterana – počast stradalim u svim otadžbinskim ratovima



Vence su na spomen-obeležje položili predstavnici garnizona Vojske Srbije, Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanin i Gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin. U ime Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i sekretarka Skupštine grada Svetlana Grujić.

Obraćajući se prisutnima nakon ceremonije, zamenik gradonačelnika istakao je da se Republika Srbija, ali i pripadnici srpskog naroda van Matice, s ponosom sećaju svojih junaka i svojih heroja.

– Odajemo danas počast našim sugrađanima koji su u ratovima od 1991. do 1999. godine stali u odbranu otadžbine i njenih nacionalnih interesa. Još jednom sećamo se naša 53 junaka, njihova su imena putokaz kako treba razmišljati i postupati kada su ugroženi narod i otadžbina, ali isto tako moramo u svakom trenutku činiti sve što je u našoj moći da se ratne strahote više nikada i nikome ne ponove – poručio je Santovac.

Ukazao je i na dobru saradnju Grada Zrenjanina i garnizona Vojske Srbije.


– Ovo je sredina u kojoj je naša vojska uvek bila cenjena i poštovana i građani su uvek stajali uz njene pripadnike, i u dobrim i u lošim vremenima. Današnja vremena svakako su mnogo bolja od nekih prethodnih, a razvojni planovi i sve aktivnosti koje imamo, usmerene su isključivo ka napretku i razvoju, i u ovom trenutku, Zrenjanin je centar nekoliko investicija koje su od značaja i na državnom nivou – kazao je Santovac, posebno istakavši realizaciju investicije “Linglong”, autoputa ka Beogradu i Novom Sadu i gradnju centralnog prečistača otpadnih voda.

– Uporedo s tim, u gradu se podiže i desetak drugih proizvodnih pogona u industrijskim zonama, a aktivno je više od deset gradilišta novih stambeno-poslovnih objekata. U saradnji s Republikom i Pokrajinom obnavljamo zelene površine, sportske terene, otvaramo vrtiće u gradu i naseljenim mestima, stvaramo sve bolje uslove za život i rad svih stanovnika. U svemu tome, sledimo put kojim su krenuli naši sugrađani, kojima danas odajemo dužnu počast, i ostvarujemo njihove želje i da živimo slobodno i u miru – kazao je još zamenik gradonačelnika Santovac.

Potpukovnik Stevan Žigić osvrnuo se na istorijat datuma Dana veterana i njegove korene u Prvom balkanskom ratu. Ukazao je na potrebu da se o značaju ovog dana i žrtvama koje su podnete u borbi za slobodu našeg naroda i otadžbine edukuju i mlade generacije i naraštaji, kako bi nastavili da neguju kulturu sećanja na ljude i događaje iz naše istorije i na heroje koji su je stvarali.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad