Yunet
 

Društvo

Stres na poslu biće opravdan razlog za bolovanje

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 11. oktobar 2021. • 07:41 •

Stres na poslu biće opravdan razlog za bolovanje

Svetska zdravstvena organizacija uvrstila je stres na poslu u 11. izdanje priručnika Međunarodne klasifikacije bolesti, a njenu primenu najavila od naredne godine. Države članice SZO u zdravstvenim ustanovama treba da primenjuju ovu odluku od 1. januara 2022. a to znači i nova, veća prava za radnike kod lekara. Kako je Srbija inače, članica Svetske zdravstvene organizacije, znači da će se primena ove odluke o „Burnout sindrom“ objektivno primenjivati u praksi i u našoj zemlji.

Violeta Stamenković, diplomirani pravnik, rekla je da stres na poslu kao dijagnozu treba uvrstiti u „šifarnik bolesti“ jer je reč o dijagnozi koju treba lečiti, a to će ujedno i značiti veća prava za radnike.

– Da pojasnim, „Burnout“ sindrom je jedan od modernijih termina u organizacijskoj psihologiji i podrazumeva stanje psihičke i emocionalne iscrpljenosti, koje dovodi do smanjene efikasnosti na poslu- istakla je Violeta Stamenković, medijator, Specijalista u oblasti zlostavljanja na radu-mobing.


Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, ukupan broj zaposlenih u drugom kvartalu 2021. godine, iznosi 2 270 394 lica, od toga broj zaposlenih u javnom sektoru 603894 lica. Važno je znati da svi imaju pravo na zaštitu od mobinga i zaposleni u radnom odnosu i ugovorno angažovani van radnog odnosa.

– Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu u primeni je preko 10 godina, a pokazalo se da zaposleni kao i poslodavci i pored jasno predviđenih pravila ponašanja nemaju sve potrebne informacije o ovoj pojavi- objašnjava Stamenković.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena