Yunet
 

Društvo

Smiljana Berar: Adolescencija je period preispitivanja uloga u vršnjačkim grupama

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 23. septembar 2021. • 17:37 •

Smiljana Berar: Adolescencija je period preispitivanja uloga u vršnjačkim grupama

Tranziciju od detinjsta ka zrelom dobu nazivamo adolescencijom. To je period koji traje od jedanaeste do dvadeset prve godine, a promene, iako univerzalne za sve adolescente, ne nastupaju kod svakog u istom dobu.

Period odrastanja nije lak ni za decu, ni za roditelje, ali ni za okruženje. Deca u periodu adolescencije prolaze kroz niz fizičkih, kognitivnih, emotivnih i socijalnih promena.

U ranoj adolescenciji koja traje do petnaeste godine, deca su okrenuta posmatranju i proučavanju sopstvenog tela, uočljive su fizičke promene, a često se javlja i potreba za privatnošću. Tokom perioda srednje adolescencije ( od petnaeste do sedamnaeste godine), adolescenti su posvećeni ulepšavanju i „ispravljanju“ fizičkih nedostataka. Kasnu adolescenciju karakteriše emotivna i fizička zrelost, imaju jasan seksualni identitet i okrenuti su prijateljima i stvaranju emotivnih veza.

Smiljana Berar, psiholog, ističe da je od krucijalnog značaja za adolescenta podrška i razumevanje porodice, jer period nije lak.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena