Yunet
 

Zdravlje

Dom zdravlja: Iskoristi priliku – ne propusti HPV vakcinu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. april 2024. • 15:03 •

Dom zdravlja: Iskoristi priliku – ne propusti HPV vakcinu

U Domu zdravlja je od ponedeljka počela nedelje otvorenih vrata za sve informacije i vakcinaciju HPV vakcinom. Vakcina je namenjena sprečavanju infekcija izazvane ovim virusom koji je odgovoran za nastanak karcinoma grlića materice i drugih malignih bolesti. Vakcina je namenjena devojčicama i dečacima starosti od 9 do 19 godina.

Nedelja otvorenih vrata za vakcinaciju tinejdžera HPV vakcinom počela je od ponedeljka I trajaće do 12 aprila . Vakcina je namenjena sprečavanju nastanka infekcija izazvanih HPV virusom. Zašto je vakcinacija važna I kojem uzrastu je namenjena istakla je dr Zorica Sokić direktorka Doma zdravlja.

– Da bismo od ponedeljka do petka imali nedelju otvorenih vrata , pozvali i roditelje i decu uzrasta od 9 do 19 godina u period od 8 do 18 bez zakazivanja , samo zdravstvena knjižica informacije I vakcina.1.10

Nažalost svakog dana u Srbiji četiri žene obole od od carcinoma grlića materice a bitku sa ovom bolešću izgube čak dve žene.

– Karcinom grlića materice je u fokusu ali je priče vezana za humani papiloma virus koji kod žena dovode do carcinoma grlića, a kod oba pola do pojave kondiloma, karcinoma spoljnih polnih organa, anusa i ždrela .Vakcina koja je preporučena , besplatna deca od 9 do 19 godina, dođite tokom ove nedelje raspitajte se I vakcinišite se, istakla je dr Sokić.

Vakcina gardasil je preporulčena I besplatana , važno je biti informisan a slogan ovonedeljne kampanje je “Iskoristi priliku –Ne propusti HPV vakcinu” jer ona sprečava nastanak odrećenih malignih bolesti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena