Yunet
 

Zdravlje

Bolji odaziv žena za preventivne preglede dojke

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. april 2024. • 15:47 •

Bolji odaziv žena za preventivne preglede dojke

Savremeni mamograf, koji je dobio Dom zdravlja Kovin, omogućio je ženama da lakše dolaze na preventivne preglede dojke. Pored mamografije radi se i ultrazvučni pregled, ističe doktor Duško Ćosić specijalista radiologije i dodaje da žene sada dolaze redovnije na preventivne preglede.

Digitalni rendgen apart i mamograf, kao i ultrazvučni aparat kojim je opremljen kovinski dom zdravlja neophodan je za dobru dijagnostiku i rano otkrivanje pojedinih karcinoma. Savremen mamograf neohodan je kod dijagnostikovanja primena na dojci, bilo da su one maligne ili benigne. Da li žene razumeju koliko su ovakvi pregledi važni i da li dolaze na preventivne preglede, pitali smo doktora Ćosić Duška specijalistu radiologije.

„Što se tiče pregleda žena, mislim da svest nije na onom nivou koji bi bio adekvatan. Žene koje najredovnije dolaze na pregled su žene koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju to opterećenje i imali su nekog bliskog koji je bolovao od karcinoma dojke. Mogu, takođe, da primetim da se poslednjih godina povećao broj žena koji dolaze na preventivne ultrazvučne preglede dojke, što znači da one na vreme mogu da dobiju adekvatan savet kako mogu rano da otkriju promene dojke“, rekao je Ćosić Duško spec radiologije

Doktor Ćosić ističe, da se svest žena promenila i da dolaze na preventivne preglede dojke i da se retko otkrivaju karcinomu i poodmakloj fazi.

„Ja sam gotovo siguran da smo se mi pomerili mnogo, ne malo imamo odličnu saradnju sa onkologijom u Pančevu i sa Institutom za onkologiju u Beogradu. Sve žene kojima je potrebno dobijaju adekvatnu pomoć kako na tako i na sekundarnom i na terrcijarnom nivou“, dodao je Ćosić Duško spec radiologije.

Preventivni pregledi su neophodni, jer se samo na taj način karcinom može otkriti u početnoj fazi kada je lečenje izvesnije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena