Yunet
 

Zdravlje

Zbog čega pojedinci pate od prolećne depresije?

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 31. mart 2024. • 15:35 •

Zbog čega pojedinci pate od prolećne depresije?

Prolećna depresija je poremećaj koji se javlja početkom proleća , obično u martu i aprilu. Specifičan uzrok nastanka ovog poremćaja nije poznat, ali je, svakako, povezan sa promenama u biološkom satu, kao i lučenjem hormona sreće- serotonina i melatonina, koji utiču na raspoloženje i ritam spavanja.

Svi oko vas su presrećni što se priroda budi, planiraju vikend odmore na vazduhu i velika prolećna čišćenja kućnog prostora, a vas je uhvatio neki umor, pa i depresivno raspoloženje. Zašto se to događa baš na proleće, te koji su simptomi prolećnog umora i depresije, pitali smo psihologa Mariju Dostić.

-Jako dopra terapija protiv prolećne depresije je prolećno spremanje, jer spremanjem prostora u kojem živimo mi spremamo hram u kojem je napa duša i naše telo navela je Dostić.

– Normalno je da postoje i dani kada se ne osećate dobro. Ukoliko Vam loše raspoloženje traje danima, bez ikakvih promena , ako nemate motivaciju da obavljate svakodnevne aktivnosti u kojima ste do sada uživali, potražite pomoć. Posebno, ukoliko dodje do poremećaja sna, apetita i ukoliko Vam preovlada osećaj tuge zaključuje Dostić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena