Yunet
 

Zdravlje

Borba protiv raka: Predavanje u Gradskom muzeju Vršac

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 29. mart 2024. • 20:36 •

Borba protiv raka: Predavanje u Gradskom muzeju Vršac

Centar za mentalno zdravlje Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “dr Slavoljub Bakalović“ Vršac, danas, u Gradskom muzeju Vršac, organizovao je predavanje na temu “Rak, suočavanje i borba“, povodom Marta meseca – meseca borbe protiv raka.

Na predavanju su govorili predavači: dr Katarina Jevdić, spec. psihijatrije i sistemski porodični psihoterapeut, dr Jelena Markov, spec. radiologije i dr Milivoj Višacki, spec. pulmologije.

“Ideja predavanja jeste da se obrati pažnja na pacijente i porodice koje su pogođene tom bolešću, kao i da se sagledaju različiti aspekti bolesti, a cilj da se olakša svima koji su pogođeni rakom, bilo da su to pacijenti ili njihovi bližnji. Čovek je psihofizičko biće i važna je ličnost koja nosi bolest. Kako čovek podnosi bilo koju, pa i najtežu bolest, važna je rezilijentnost, odnosno psihička otpornost na stres” izjavila je dr Katarina Jevdić, spec. Psihijatrije, sistemski porodični psihoterapeut i načelnik Centra za mentalno zdravlje.

O ulozi radiologije i prevenciji, odnosno ranom otkrivanju teških bolesti, karcinoma, kao i tome šta sve podrazumeva radiologija preventivnim pregledima, kao i tome da radiologija ima značajno mesto u dijagnostikovanju bolesti, govorila je dr Jelena Markov, spec. radiologije.

Dr Milivoj Višacki, govorio je o somatskim aspektima bolesti iz perspektiva svojih kompetencija, odnosno specijalizacije u užoj temi, koja se odnosila na “Tumor i pluća – prevencija i lečenje“.

Mesec borbe protiv raka, predstavlja priliku da se svako od nas podstakne na razmišljanje o mogućnostima za unapređenje životnog stila koji vodi, a posebno sa ciljem ostvarivanja njegovog zdravog oblika. Prevencija malignih bolesti ima ogroman javno – zdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti. Zainteresovanost za sopstveno zdravlje predstavlja interes svakog pojedinca, posebno u kontekstu oboljenja čiju je pojavu moguće izbeći prevencijom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena