Yunet
 

Zdravlje

Dom zdravlja Opovo spreman za preventivne preglede u nedelju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 23. mart 2024. • 11:53 •

Dom zdravlja Opovo spreman za preventivne preglede u nedelju

U Domu zdravlja Opovo kao i u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije biće organizovani preventivni pregledi i ove nedelje, 24. marta. Prevenicja je veomA značajna jer može da spreči bolest u samom začetku i zato je važno ići na preventivne preglede, kaže je dr Sofija Popović, direktorka Doma zdravlja Opovo.

– U našem Domu zdravlje se svi preventivni pregledi održavaju, a mart mesec je mesec borbe protiv raka. Ovaj Dom zdravlja iako je manji ceo svoj vek pokušava da prati to jer mi imamo kapacitete da se to odradi. Mi duži niz godina imamo mamograf i mogu da kažem da je cela populacije obuhvaćena pregledima. Zajedno sa mamografom odrađuju se i ultrazvučni pregledi, ti pregledi su veom značajni kod mlađe populacije žena, rekla je dr Sofija Popović – direktorka Doma zdravlja Opovo.

Doktorka Sofija Popović kaže da će osim mamografije biti rađen i PSA test, laboratorijske analize . Ona potseća da se za PSA test dođe najkasnije do 10 časova.

– To je jedan test koji govori o mogućnostima dobijanja raka prostate, izvadi se krv, muškarci urade jedna preventivan pregled. I to je u nizu svih ovih npreventivnih pregleda što su bili, prošle nedelje rađen je ultrazvuk štitne žlezde i provera hormona. Ja moram da priznam da država u ovom trenutku dobro razmišlja daje neke svoje kapacitete i resurse, da ti skrininzi dobiju na značaju kao što je i u svetu, rekal je dr Sofija Popović – direktorka Doma zdravlja Opovo.

Oni kod kojih postoji sumnja na bolest, biće upućeni na dodatnu dijagnostiku. Za pregled nije potrebno zakazivanje, građani treba da dođu do Doma zdravlja u Opovu od 8 do 16 sati.

https://youtu.be/JMYDD25z9dA

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena