Yunet
 

Zdravlje

Preventivni pregledi povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka dojke

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. mart 2024. • 18:22 •

Preventivni pregledi povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka dojke

U cilju povećanja pažnje i edukacije javnosti o značaju ranog otkrivanja raka dojke, u Srbiji se jedanaestu godinu po redu, 20. marta obeležava Nacionalni dan borbe protiv ove opake bolesti. Datum je uvršten u kalendar javnog zdravlja na inicijativu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Doktorka Ivana Pavlović kaže da je neophodno proširiti svest o ovoj bolesti, te ohrabriti žene da se redovno javljaju na preventivne preglede.

“Značaj se zasniva na tome da se rano otkrije obolenje i da se na vreme leči. Izlečenje u ranoj fazi kada se dijagonstikuje jeste veliko, 90 posto dolazi do izlečenja, a samim tim je I život žena značajno bolji”, rekla je dr Ivana Pavlović.

Rak dojke je najčešće dijagnostikovano maligno oboljenje kod žena širom sveta i predstavlja najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji. Ova bolest se češće javlja u uzrastu posle 40. godine, ali najviše uzrasno specifične stope obolevanja su u proseku registrovane u uzrastu od 65. do 74. godine. U slučaju umiranja registrovane stope mortaliteta proporcionalno rastu počev od 45. godine i najviše su u uzrastu 75 i više godina.

“Karcinom dojke je najčešći tumor koji se javlja kod žena. Statistika kaže da je 2021. godine u Srbiji bilo 4.447 žena obolelo od raka dojke, a umrlo je 1.765 žena, što ukazuje na veliku smrtnost”, dodala je dr Ivana Pavlović.

Kako bi se smanjio mortalitet od raka dojke i opterećenje društva ovom bolešću potrebni su sveobuhvatni napori i javnozdravstvene mere za kontrolu raka, počevši od primarne prevencije, preko ranog otkrivanja bolesti i skrininga, pa do pravovremenog lečenja žena obolelih od ove bolesti, naglašava doktorka Ivana Pavlović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena