Yunet
 

Zdravlje

Pacijentima dostupna najkvalitetnija dijaliza

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 19. mart 2024. • 12:33 •

Pacijentima dostupna najkvalitetnija dijaliza

Kada bubrezi otkažu neophodna je hemodijaliza od koje i zavisi kakv će biti kvalitet život svakom pacijentu. Posto je kvalitetnije metode dijalize koje su skoro kao da je pacijent dobio buberg.Ova metoda bila je i ranije dostupna samo mlađim pacijentima sada je zahvaljući Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje dostupna većem broju pacijenta što je od velikog značaja istakao nefrolog Goran Vojinović šef Hemodijalize.

Imali smo ograničen broj pacijenta koji smo mogli da uključimo na ovaj način oko 20 posto pacijenta a od Nove godine pedeset posto pacijenta uključimo na ovu metodu fond nam je odobrio koja se za sada smatra najboljom i najkvalitetnijom metodom u lečenju pacijenta sa bubrežnom slabošću.Ranije smo uključivali mlađe pacijente a sada i srednje dobi i da im na taj način produžimo životni vek.

Pacijenti koji su na dijalizi i gde mašina radi umesto njihovih bubrega nije lak boravak od više od četiri sata potpuno iscrpi njihov organizam .Što je dijaliza kvalitetnija pacijent se bolje oseća i nepate drugi organi, rekao je Goran Vojinović šef Hemodijalize.

Dijalizatore koje sad koristimo za jednu vrstu takozvane proširene dijalize koja po svom kvalitetu sa kvalitetnom dijalizom mi dobijamo skoro 80 -90 posto na kvalitetnoj dijalizi koja im produžava život.

Ima pacijenta koji na hemodijalizi idu više od dvadeset godina ima i onih koji su dobili mogućnost da se samostalno dijaliziraju kod kuće jer su od proizvođača dobili mašine koje im to omogućavaju. Za sada samo tri pacijenta iz Pančeva imaju tu mogućnost ali sa tendencijom da će ih biti više. Najvažnije je da na Hemodijalizi u Opštoj bolnici sada svi pacijenti dobijaju kvaliteniju dijalizu što im produževa i poboljšava kvalitet života.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena