Yunet
 

Zdravlje

Realizovani preventivni pregledi u Centru za prevenciju Doma zdravlja Pančevo

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. mart 2024. • 16:56 •

Realizovani preventivni pregledi u Centru za prevenciju Doma zdravlja Pančevo

U Centru za prevenciju Doma zdravlja Pančevo realizovani su preventivni pregledi. Ovaj put rađena je kardiološka dijagnostika koja je uključivala EKG, merenje krvnog pritiska i određivaje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi. Cilj je ukazivanje na značaj prevencije kardioloških oboljenja.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok oboljevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti. U Centru za prevenciju Doma zdravlja Pančevo ovog puta su u okviru kardiološke dijagnostike ispitivani parametri koji mogu da ukažu na to da će u periodu od pet do deset godina doći do poremećaja rada srca, ističe doktorka Dragana Pešić Milošević.

  • U svim akcijama se mahom radi šećer i holesterol i trigliceridi jer su to najvažniji parametri vezani za naše krvne sudove. Povišen šećer na duge staze, čak i u nižim vrednostima, oštećuje krvne sudove. Holesterol, trigliceridi prave plakove po krvnim sudovima, koji opet nakon nekog vremena stvaraju trombove, zapušavaju te krvne sudove, smanjuju ih i onda može da dođe do ozbiljnih kardioloških poremećaja kao što su angina, infarkt, šlog i tako dalje.

Preventivni pregled sprovodio se bez uputa i zakazivanja.

  • Najvažniji su mahom za zdrave pacijente, jer su to preventivni pregledi. Nisu pregledi za kardiološke bolesnike koji imaju opširnu kardiološku terapiju. Radi se o zdravim pacijentima koji osećaju neke tegobe, ali nisu uspeli da se do sada zbog takvih tegoba jave svom lekaru.

Prevencija i rana dijagnostika od ključnog su značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti. Zainteresovanost Pančevaca za preglede je velika, a iz Doma zdravlja Pančevo navode da će i u narednim nedeljama biti organizovane ovakve akcije. Zato apeluju na građane da se u što većem broju odazovu, jer tako mogu na vreme da otkriju bolest i započnu odgovarajuću terapiju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena