Yunet
 

Zdravlje

Turska Agencija donirala ambulantna vozila i inkubatore lokalnim samoupravama u Srbiji

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. mart 2024. • 16:52 •

Turska Agencija donirala ambulantna vozila i inkubatore lokalnim samoupravama u Srbiji

Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju donirala je dva ambulantna vozila i tri inkubatora za tri lokalne samouprave u Srbiji. Uručenje donacije organizovali su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ambasada Turske u Srbiji.

Dva ambulantna vozila za zdravstvene centre i inkubatori za prevremeno rođene bebe dobile su opštine Bosilegrad i Bujanovac, i grad Kikinda u okviru projekta Turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju. Ceremoniji uručivanja donacija prisustvovali su, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, i ambasador republike Turske u Srbiji, Hami Aksoj. Ministar Martinović istakao je da će donacije omogućiti bržu, kvalitetniju i efikasniju zaštitu i poboljšane uslove lečenja građana, dodajući da se radi na daljem jačanju saradnje Turske i Srbije.

  • Verujemo da je ovo prva u nizu zajedničkih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje životnih uslova svih naših građana, što državni vrh, na čelu sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem smatra svojim najvažnijim zadatkom. Srbija i Turska su istinski prijateljske zemlje.

Ambasador Turske u Srbiji, Hami Aksoj napomenuo je da Turska pridaje posebnu važnost saradnji sa lokalnim samoupravama, posebno kada je reč o pomoći stanovništvu.

  • Srbija i Turska trenutno doživljavaju zlatno doba svojih bilateralnih odnosa. Turske investicije u Srbiji su u značajnom porastu. Za nas je izuzetno zadovoljstvo što će ovi projekti direktno uticati na poboljšanje kvaliteta života stanovništva. Siguran sam da će TIKA nastaviti da radi na dobrobit građana Srbije i činiti nas ponosnim.

Direktor TIKA za Balkan i Istočnu Evropu Muhamed Unal rekao je da je od osnivanja realizovano preko 360 projekata u različitim oblastima, od kojih je 60 usmereno na zdravstvo.

  • Isporučeno sanitetsko vozilo pružiće mogućnost kvalitetnije i lakše zdravstvene usluge, a tri inkubatora s grejačem za prenos I negu novorođenčadi bi trebalo da utiču na umanjenje smrtnosti novorođenčadi. Tim povodom izražavam zahvalnost vladi Republike Srbije koja neprestano pruža sve moguće olakšice za sprovođenje aktivnosti TIKE.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač istakao je značaj ove donacije za opštu bolnicu u Kikindi.

  • Hvala svima koji su učestvovali u tome da se Kikinda opremi sa tri nova inkubatora koja će značiti mnogo za najmlađe sugrađane i podizanje kvaliteta zdravstvene nege, a sve u cilju sprovođenja politike predsednika Aleksandra Vučića i svih nas, a to je da je porodica najvažnija, i da nam se deca rađaju, i da nas bude što više.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev rekao je da je ambulatno vozilo bilo najpotrebnije ovoj opštini.

Bujanovac je i do sada je dobijao pomoć od Turske agencije za međuanrodnu saradnju i koordinacju, istakao je predsednik te opštine Nagip Arifi.

Prisutni su potvrdili da će biti nastavljena i unapređena saradnja u u cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite građana Srbije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena