Yunet
 

Zdravlje

Država Srbija izdvaja značajna sredstva za obolele od retkih bolesti

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. februar 2024. • 13:24 •

Država Srbija izdvaja značajna sredstva za obolele od retkih bolesti

Nedavno je u Pančevu posađen ružičnjak za obolele od cistične fibroze. Ono što se moglo primetiti da pored novca I inovativnih lekova koji obolelima spašavaju život a koji je država obezbedila postoji I nešto više a to je onaj ljudski pristup zaposlenih iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva za brigu o porodici , što ih povezuje sa obolelima jer ih poznaju ,znaju njihove životne priče , tako ih laše razumeju i raduju se njihovoj pobedi sa retkom bolešću.

To je upravo dokaz da mi živimo sa njima I mnoge teške trenutke podelimo upravo sa njima.Dešava mi se da kada ujutru dođem na posao sačekame mnoštvo mejlova koji su stigli tokom noči ono što je interesantno od cistične fibroze da je njihova komunikacija često noću .Moram da kažem da Profesorka Darija Kisić, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić I njegova supruga Tamara Vučić su se najviše založili da se obezbedi novac I I da oboleli sa retikm boletima dobiju terapiju,rekla je Dirktorka Republičkog fonda za zdravstveo osiguranje profesor doktor Sanja Radojević Škodrić.

Prva pacijentkinja koja je bila životno ugrožena dobila je lek , bilo je važno da lek stigne na vreme I svi smo se neverovatno borili , sredstva su odobrena I to je bio lakši deo sada je trudna I čeka bebu,

Cistična fibroza je najčešća retka bolest. Udruženje CF Srbija okuplja obolele od cistične fibroze. U Srbiji ih ima . Zahvaljujući novcu koji izdvaja država oboleli će moći da nastave normalan život zbog inovativnih lekova koji sui m dostupni, rekla je Dirktorka Republičkog fonda za zdravstveo osiguranje profesor doktor Sanja Radojević Škodrić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena