Yunet
 

Zdravlje

Toplo vreme nepovoljno utiče na srčane bolesnike

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. februar 2024. • 15:03 •

Toplo vreme nepovoljno utiče na srčane bolesnike

Početak februara doneo nam je neuobičajeno visoke temperature. Ovaj nagli skok dnevnih temperatura nepovoljno može da utiče na hroniče bolesnike, najviše na one sa srčanim tegobama. Lekari savetuju da se ne zanemaruju simptomi, već da se za pomoć obratimo stručnjacima.

Svako od nas različito reaguje na toplo vreme. Većini ono prija, jer slobodne vreme mogu da provode napolju u šetnji. Ipak, za većinu hroničnih bolesnika, toplo vrmene u februru koje nije uobičajeno za ovo doba godine donosi zdravstvene probleme. U Hitnoj pomoći Pančevo ističu da su u predhodnom periodu imali srčane bolesnike u pogoršanju i da je bilo osoba koja se doživele infarkt.

-Ove vremenske razlike, ovaj nagli skok temperature ne deluje povoljno na pre svega srčane bolesnike. Savet svim srčanim bolesnicima je da uzimaju redovno terapiju, a ukoliko se jave bilo kakve tegobe mogu se javiti u svoju ambulantu ili pozvati Službu hitne pomoći jer svaki bol u grudima mora da se ispita, da li je srčanog ili mišićnog porekla, rekao je za RTV Pančevo dr Miloš Antić – lekar u Hitnoj pomoći Pančevo.

Mnogi se žale na bolove i pritisak u grudima, teško disanje i češće zamaranje, doktor Miloš Antić isitiče da ne smeju da se zanemare simptomi.

-Imali smo predhodnih dana i u dnevnoj i u noćnoj smeni ljude koji su navodili i gušenje i bol u grudima po 3, 4 ili 5 dana. Svakako to su simptomi koje ne treba zanemariti jer svaki bol u grudima treba da se ispita. Tu je i EKG ako postoje bilo kakave nepravilnosti i treba ih uputiti u Opštu bolnicu Pančevo na detaljnije analize kako bi se utvrdilo da li je nešto ozbilnije ili ne, kaže dr Antić.

Lekari nas podsećaju da su za dobro zdravlje od velikog značaja I preventivne mere koje treba ispoštovati kada naglo otopli vreme ili zahladi. Pre sve svega treba se odmarati, pojačati unos vode, redovno uzimati propisanu terapiju I hraniti se zdravo.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena