Yunet
 

Zdravlje

Preventivni pregledi i karcinom

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. februar 2024. • 14:57 •

Preventivni pregledi i karcinom

Karcinomi su odgovorni za smrt više od 8 miliona ljudi u svetu. Nažalost, i dalje u Srbiji karcinom se otkriva u poodmakloj fazi, bez obzira na dostupnost dijagnostike i lečenje uz zdravstenu knjižicu. Preventivni i redovni pregledi način su da se bolest otkrije na vreme, kada su prognoze za lečenje dobre.

Povodom Svetskog dana raka koji je obeležen 4. februara organizovano je niz akcija koje su imale za cilj da podsete sugrađane da odlaze na preventivne preglede. Zahvaljući skrining pregledima neke maligne bolesti mogu da se preduprede ili otkriju u početnoj fazi kada je lečenje izvesnije. Kakva je situacija u Južnobanatskom okrugu, rekla je dr Tanja Todorović lekar u Zavodu za javno zdravlje.

– Podaci Zavoda za javno zdravlje Pančevo svake godine u Južnom Banatu 1600 osoba oboli od neke maligne bolesti i oko 87o nažalost izgubi bitku sa ovom bolešću. U našoj srdini muškarci najčešće oboljevaju od karcinoma debelog creva, i prostate. Dok se kod žena ova bolest najčešće lokalizuje na dojci, edbelom crevu i sve češće na plućima, grliću materice .Naši podaci pokazju da poslednjih godina se beleži porast ali prethodne godine ipak stagnacija drugačija beleži se pad umrlih od malignih bolesti. To je dobar podatak, ali ga moramo uzeti sa rezervom jer je bio kovid. Samo u Pančevu svake godine se registruje 770 novoobolelih i od toga nažalost polovina umre, dr Tanja Todorović.

Nažalost podaci za Pančevo nisu ohrabrujući i zato je važno stalno podsećati na važnost preventivnih pregleda koji su sugrađanima dostupni uz zdravstvenu knjižicu. Važno je da sugrađani koji sumnjaju da možda imaju neke simptome, obavezno potraže pomoć lekara .

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena