Yunet
 

Zdravlje

Hitna pomoć: Povećan broj transporata kardiovaskularnih pacijenata

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. februar 2024. • 15:16 •

Hitna pomoć: Povećan broj transporata kardiovaskularnih pacijenata

Povećan broj transporata Službe Hitne pomoći prema Beogradu i drugim zdravstvenim centrima zbog pogoršanja bolesti kod kardiovaskularnih pacijenta .

Tokom noći u Hitnu pomoć sugrađani su se javljali zbog visokog pritiska, ali je teško bilo i asmatičarma. Međutim, dosta posla ima i u dnevnim smenama kada ekipe službe 194 obavljaju transporte. Prethodnih dana bio je povećan broj transporata, posebno prema Beogradu, rekao je za RTV Pančevo dr Zoran Mansijević.

-Imamo jako puno trasporata, juče je bilo čak 13 transporata ka Beogradu , Kamenica , banje i sela…. pa smo opterećeni .To nam oduzima dosta vremena.

I tokom jutarnjih sati ima pacijenata kojima pozli i potraže pomoć. Doktor Manasijević napominje da je u ranim jutarnjim satima često dolazi do infarkta i moždanog udara.

-Ta ozbiljna stanja se i dešavaju u ranim jutarnjim satima pre ili tokom buđenja. Posebno su osetljivi srčani bolesnici, asmatičari , to je prelaz i sna u buđenje i nije retko da se desi šlog ili sračani udar .

Preventivni pregledi su neophodni posebno kod osoba koje ne proveravaju ni prtisak, ni krvnu sliku. Zato je važno da se sa izabranim lekarom urade sistematski pregledi koji su svakom pacijentu dostupni ,samo je važno da se jave svom doktoru.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena