Yunet
 

Zdravlje

Strah od povišene temperature

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 2. februar 2024. • 14:52 •

Strah od povišene temperature

Za povišenu temperaturu kažu da je simptom i da se naš organizam brani na taj način. Nije prijatno kada je temperatura visoka i traje više dana. Najčešći pozivi telefonom i posete ambulanti u Hitnoj pomoći su baš zbog straha od visoke temperature koja utiče na opšte loše stanje organizma.

Svi se bojimo povišene temperature ali povišena temperatura ima važnu ulogu u imunološkom odgovoru organizma na infekciju. Virusne infekcije kao I baktterijske česte su poslednjih nedelja. Najveći broj pacijeta javljaj se u Hitnu pomoć zbog visoke temeperature potražili su pomoć lekara. Doktor Zoran Mansijević istiće da većina sugrađana zna da na pravilan način obara temperaturua ali je čak trideset poziva bilo telefonom gde su sugrađani tražili savet šta da rade zbog visoke temeperature, kaže dr Zoran Mansijević, načelnik Službe Hitne pomoći.

– Uglavnom se radi o febrilnim stanjima. Ljudi se plaše i uspaniče se, zovu posebno kada su deca u pitanju. Ja sam pristalica tuširanja, neka temeperatura bude oko 28 C, ni topla ni hladna . Deset- petnaest minuta pa ponavljaš u međuvremenu neki brufen, paracetamol i ležanje , rekao je dr Manasijević.

Groznica, malaksalost, bol u mišićima su klasični simptomi povišene temperature, ali je upravo to znak da naš organizam bori protiv infekcije U slučajevima veoma visoke temperature, 40 stepeni i više, neophodno je obratiti se lekaru.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena