Yunet
 

Zdravlje

Smanjeno čekanje za operaciju katarakte

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. februar 2024. • 10:47 •

Smanjeno čekanje za operaciju katarakte

Tokom prošle godine u Očnoj bolnici Opšte bolnice obavljeno je blizu hiljadu operacija katarakte. Trenutno na listi oko 200 pacijneta koji će biti operisani u naredna tri meseca.

Ranijih godina čekalo se po nekolko godina da se pacijenti kjoji imaju kataraktu operišu. Zahvaljući novim aparatima koji su kupljeni , sočiva kojih ima na listi čekanja na kojoj je nekada bilo više hiljada pacijenta, na operaciju katarakte čeka oko dvesta pacijenta.

-Radi se najsavremenija operacija katarakte , sočiva ima , lista čekanja nije duga oko 200 pacijenta , najduže se čeka 3-4 meseca .Za operaciju posle posle pozivanja uraditi pregled interniste , laboratoriju i uz odgovarajuće analize pacijen se operiše. Opreacija se obavlja u lokalnoj anesteziji , rekla je dr Dragana Stanković načeknik Očne bolnice.

Pacijent u bolnici tokom operacije katarakte ostaje do tri dana, ali se nekom ova usluga radi i ambulantno.

– Katarkta pogađa sve više mlađe ljude , više nije vezana za stariju životnu dob već pogađa mlađe. Genetika igra glavnu ulogu ,ali ako vam je baka kataraktu dobila u 90 vi možete da očekujete da će se to deseti u 70 a kod njihovih unuka možda u 60, rekla je dr Stanković.

Često pitanja pacijenata da li kada operišu kataraktu ona omože da se varti. Katarakta se nevraća u onom klasičnom smislu ali može doći do zamućenja vida.

– Pojavljuje se zamućenje zadnje kapsule , posle operacije katarakte od prirodnog sočiva ostaje zadnja kapsula u koju se praktično ugrađuje veštačko sočivo. Posle par godina može doći do zamućenja, ona se ne operiše, nego se probija laserom , a mi nemamo taj laser i pacijente upućujemo na VMA i Pasterovu, isziče doktorka.

Pored opreme koja je nedavno obnovljena, u Očnoj bolnici planiraju da nabave i laser za pacijenete kod kojih se javi problem sa vidom posle operacije kattarakte, kako bi i taj problem koji se kod nekih pacijenta javlja posle nekoilko godina od operacije bio rešen u Očnoj bolnici.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena