Yunet
 

Zdravlje

Kod lekara na vreme

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. februar 2024. • 17:10 •

Kod lekara na vreme

Broj pacijenta koji dugo odlaže odlazak kod lekara nije mali, kao ni onih koji stalno kontrolišu svoje zdravlje. Važno je pratiti simptome i javiti se lekaru jer dugo čekanje kada je visok pritisak ali i povišena temperatura koja traje više dana može razviti ozbiljne komplikacije, ističu lekari.

Zbog visokog krvnog pritisaka skoro svake noći pacijeti potraže pomoć lekara u Hitnoj službi . Nažalost, pacijenti koji ne shataju ove signale ozbiljno, javljaju se u mnogo ozbiljnijim situacijama kada se javlja bol u grudima. Takođe su česti pacijeti koji dolaze zbog kašlja koji dugo traje, ali i povišene temperature. Kada je neophodno potražiti pomoć lekara kako ne bi došlo do komplikacija i kada je neophodna hitna pomoć ,objasnila je doktorka Lucija Velinović.

– Ako kreće da temperatura ide ka 37,5 38C i traje dva dana, a počelo se sa nekom terapijom u kućnim uslovima sa antipireticima, paracetamol ,brufen , defrinol i to ne prolazi za tri dana, ,to je apel da se jave lekaru i ne bi bilo loše da urade laboratoriju sa CRP-om i mokraćom, kako bi se utvrdilo da li je neophodan antibiotik ili se radi samo o virozi, rekla je doktorka Velinović.

Moramo da osluškujemo svoj organizam ukoliko se ne osećamo dobro .Bolje je i nekoliko puta posetiti lekara kako bi se sprečilo da do komplikacija bolesti dođe.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena