Yunet
 

Zdravlje

Nacionalni dan bez duvanskog dima

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 31. januar 2024. • 10:35 •

Nacionalni dan bez duvanskog dima

Svake godine u svetu usled upotrebe duvana i duvanskih proizvoda prevremeno umre osam miliona stanovnika, Zato se sa posebnom pažnjom 31 januara govori o štetnosti cigareta I duvana.Duvanski dim je štetan za passive i pušače koji takođe mogu imati posledice. Nažalost u našoj zemlji već u osnovnoj školi učenici probaju prvu cigaretu. Doktorka Ana Mitrić iz Centra za Prevenciju Doma zdravlja održala je predavanje za učenike Elektrotehničke škole o štetnosti pušenja.

Velika je zastupljenost pušača čak 30 posto su pušači a među školskom omladinom 15 posto to je veliki broj .Takođe je pasivno pušenje veoma značajno jer će I oni imati komplikacije jer udišu dim I njegove šetene primese.Znamo da je pušenje štetno po naše srce ,kardiovaskularne sudove , na maligne bolesti , respiratorne organe. Zato je ovaj zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama je veoma važne rekla je dr Ana Mitrić.

Pušači pokušavaju da se odreknu cigareta ali je to ozbilna zavisnost.Neki pokušavaju da cigarete zamene

elektronskim cigaretama verujući da one nisu štetne doktorka Mitrić ima drugačije objašnjenje.

Po mom mišljenju još su i štetnije a cigarete znamo da imaju preko 4000 štetnih materiija

a ove su nedovoljno ispitane i ne znamo šta je sve u njima,rekla je dr Ana Mitrić.

Interesovanje zaposlenih u Eletrotehničkoj školi za preventivne preglede za zaposlene je bilo veliko jer je to bila dobra prilika da provere svoje zdravstveno stanje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena