Yunet
 

Zdravlje

Povećan broj obolelih od respiratornih infekcija

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 30. januar 2024. • 11:38 •

Povećan broj obolelih od respiratornih infekcija

Polesdnjih desetak dana u Zdravstvenoj stanici „Centar“ povećan je proj pacijeta koji su potražili pomoć lekara zbog kašlja, povišene temperature i lošeg stanja sličnom gripu.istakla je načelnica ambulante doktorka Mirajana Nikolić.

Jeste pogotovo poslednjih dana javljaju se u većem broju sa izuzetno visokim temperaturama preko 38 C.To su oboljenja slična gripu izrazita malaksalost, temperatura bol u mišićima.Sve vreme imamo i obične virusne infekcije odnosno prehlade sada je to aktuelno, rekla je Dr Mirajana Nikolić načelnica ambulante „Centar“.

Spremni smo da pijemo lekove ali teško smo dosledi i bolest odležimo i to je problem zbog čega bolest duže traje a mogu se razviti i komplikacije, rekla je Dr Mirajana Nikolić načelnica ambulante „Centar“.

To je najveći problem našeg radnog stanovništva hoće da to preleži sve na nogama i onda nastaju komplikacije u vidu upale ušiju , upale pluća , sinuzitisa i slično. Tako da je uvek savet da odležimo nego ići tako bolestan na posao ako je moguće, rekla je ona. Nasi sugrađani i dalje veruju da i virusne infekcije i bakterijske treba lečiti antibioticima ali doktorka Nikolić pojašnjava kada je vreme za antibiotsku terapiju.

U našem narodu je poznata preterana upotreba antibiotika , kod virusnih infekcija neće da pomgne .Ne može se odmah uzeti antibiotik prilikom početka tih simptoma zato savetujem da se odleži makar dva dana a treći dan ako je i dalje visoka temperatura čovek se oseća slabije da ona piju kao i hronični bolesnici.

Jedan od simptoma je i uporan kašalja ako traje više od nekolo dana doktorka Nikolić naglašava da je potrebno posetiti izabranog lekara kao ne bi došlo do razvoja komplikacija kao što je bronhiti, ili upala pluća.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena