Yunet
 

Zdravlje

Najteže astmatičarima

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. januar 2024. • 15:06 •

Najteže astmatičarima

Pacijeti sa pogoršanjem simptoma astme najčešće su tokom noći tražili pomoć lekara u Hitnoj pomoći. Neki su dolazili i dobijali dodatnu tarapiju ali je bilo i onih koji su telefonski dobijali savet kako da povećaju terapiju.

Napad astme može biti blag, sa simptomima koji se mogu rešiti kućnim lečenjem, ali mogu biti ozbiljniji. Jak napad astme koji se ne može izlečiti kućnim lečenjem može dovesti do situacije opasne po život ,potrebna je pomoć lekara.Pacijeti sa pogoršanjem astme bili su najčešći pacijenti tokom noći u Hitnoj pomoći.

Imali smo povećan broj asmatičara koji su dolazili zbog napada gušenja koji su trajali tokom čitavog dana , malo smirivali ali tokom večeri pogoršali I nisu prošli na njihovu terapiju, rekao dr Miloš Antić . Oni dobijaju ovde ampuliranu terapiju , da prodišu kao I kiseonik. Čim se javi napad gušenja koji neprolazi na njihovu terapiju pacijenti bi trebalo da se jave svom izabranom lekaru a nas zovu I telefonski što se često dešava mi im dajemo savet šta od lekova mogu da povećaju kakobi prodisali, kaže dr Miloš Antić. Ako ne dođe do poboljšanja naša ekipa izađe na teren ,a ukoliko se asmatični napadi dešavaju za redom savet je da se jave svom lekaru kako bi bili upućeni pulmologu .

Promene vremena I povećanje relativne vlažnosti mogu da utiču da do pogoršanja bolesti kod asmatičara dođe. Zato je važno da nečekaju dugo potraže pomoć lekara I dobiju adekvatnu terapiju koja će im pomoći da prodišu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena