Yunet
 

Zdravlje

Nedelja borbe protiv karcinoma grlića materice

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 23. januar 2024. • 15:12 •

Nedelja borbe protiv karcinoma grlića materice

Sloganom “Zajedno protiv raka grlića materice”. obeležava se Evropske nedelja prevencije raka grlića materice, koja ima za cilj da pošalje poruku svim ženama da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti redovnik kontrolam kod ginekologa I vakcinacijom dece određenog uzrasta.

Karcinom grlića materice je jedan od najčešćih malignih tumora žena, koji je na našim prostorima drugi po učestalosti iza karcinoma dojke. Zahvaljući HPV vakcinaciji u razvijenim zemljama znatno je ređi. Republika Srbija se ubraja u zemlje sveta u kojima je uvedena vacinacija protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima o trošku države, za populaciju dece, oba pola kako bi se sprečio nastanak karcinom grlića materice i drugih malignih bolesti. U školskom dispanzeru odaziv za vakcinaciju je dobar istakla je dr Kornelija Dražilov.

Republika Srbija obezbedila vacine za decu od 9 do 19 godina I mogu da je prime u Domu zdravlja Pančevo kako u školskom dispanzeru tako I u seoskim ambulantama, istakla je dr Kornelija Dražilov. Važno je da se primi u tom uzrastu I vakcina pokriva devet sojeva tog virusa .Virus se najčešće prenosi seksualnim putem .upozorava dr Dražilov.

Vakcinacija HPV vakcinom obavlja se u Školskom dispanzeru Doma zdravlja ali I u seoskim ambulantama.

Vakcinacija se obavlja svakog ponedeljka od 7 do 20 sati I poslepodne od 13:30 do 14:30 .Zaintersovani roditelji I deca mogu da dođu da se vakcinišu. Danas je zaintersovanost za vakcinaciju dobra, kaže Dražilov jer dolaze, postavlaju pitanja I imamo lep odziv .

Vakcina se preporučuje devojčicama I dečacima od 9 do 19 godina .Od 9 do 15 godina decu na vakcinaciju dovode roditelji jer je neophodna njihova saglasnost a ostali mogu doći sami ali je lepo da I tada roditelji budu prisutni kako bi dobili potpunu informaciju o vakcinaciji, ističe dr Dražilov.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena