Yunet
 

Zdravlje

Nije povećan broj dece sa velikim kašljem  

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 19. januar 2024. • 14:30 •

Nije povećan broj dece sa velikim kašljem  

U Predškolskom dispanzeru Doma zdravlja ima dece koju roditelji dovode zbog velikog kašlja, ali kod malog broja dece dolazi do komplikacija bolesti, istakla je doktorka Ljljana Tomić- pedijatar u Predškolskom dispanzeru.

Veliki kašalj je bolest koja je već pomalo zaboravljena, a sada se ponovo pojavila u Srbiji .U narodu poznata kao magareći kašalj bila je skoro iskorenjenja bolest, ali zbog smanjenog obuhvata dece obaveznom vakcinacijom vratila se na velika vrata. Pedijatar u Dečijem dispanzeru dokorka Ljiljana Tomić kaže da pacijenta sa velikim kašljem ima i uvek ih je bilo , broj obolelih nije nešto značajno povećan ali je dobro jer su uglavnom sa lakšom kliničkom slikom.

– Postoji jedan broj dece koja imaju veliki kašalj ali mali broj dece ima komplikaciju velikog kašlja –perusisa I uspešno ih lečimo.Do sada nije bilo zabrinjavajućih situacija ono što je bilo teže rešavano je u pančevačkoj bolnici I nemam podatak da je bilo ozbiljnijih komplikacija, rekla je dr Ljiljana Tomić.

Prenosioc velikog kašlja je čovek, a izaziva ga bordatela pertusis bakterija , kod 40 posto mališana podseća na običan kašalj ali ima onih kod kojih dolazi do kao što je zacenjivanje čak I povraćanje.

– Bordataela pertusis je nezgodna bakterija ugrožena su deca odojčad oni koji nisu smeli da prime vakcinu , stariji ljudi I oni koji boluju od bolesti koja obara imunitet.Počinje kao običan kašalj ali se on pogoršava , ako se terapija primenjuje na vreme neće biti komplikacija, rekla je dr Tomić.

Vakinacija sadašnjom vakcinom daje odličan imunitet oko deset godina. Iako se posle dogodi da se dete ili osoba razbole, simptomi su blagi. Onaj ko dobije veliki kašalj treba da bude spreman da će kašljati naredna tri meseca. Bolesti koju možemo sprečiti vakcinom ne treba oklevati jer jedino dobrim kolektivnim imunitetom pomažemo i onoj deci koja zbog prirode svoje bolesti ne mogu da se vakcinišu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena